La Paeria presenta la programació del centenari del naixement de Jaume Magre

L’Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dimecres a les entitats de la ciutat l’àmplia programació d’actes organitzats amb motiu del centenari del naixement de Jaume Magre, en un acte obert a la participació d’associacions i on s’han recollit propostes i idees per incorporar al programa d’activitats. La presentació ha anat a càrrec del comissari d’aquesta celebració, Juan Cal, que ha estat acompanyat de la regidora de Cultura i Promoció de la Ciutat de la Paeria, Pilar Bosch, i la família de Jaume Magre, així com dels coordinadors dels diferents actes programats. Tots han fet una crida a participar amb propostes per enriquir aquesta efemèride.

 

Les activitats programades són, fins a la data, un cicle de cinema francès, taules rodones, un documental, activitats musicals o l’acte del lliurament del Premi Vallverdú, on la figura de Magre serà reconeguda de forma especial. També es preveu una trobada l’any 2025 a la Seu Vella per debatre sobre el futur. A partir d’avui es recolliran les propostes ciutadanes relacionades amb aquesta efemèride i, si és possible, s’incorporaran a la programació.

 

L’Ajuntament de Lleida ha impulsat la celebració de l’Any Magre aquest 2024 pel centenari del naixement de Jaume Magre i Servet i pels vint-i-cinc anys del seu traspàs. Magre, que va ser regidor de Cultura de la Paeria, recuperada la democràcia, va exercir un lideratge cultural que va facilitar l’accés de la ciutadania a la cultura, les arts escèniques i plàstiques, i la música, fet que va influir en la construcció d’un nou model cultural per a la ciutat. Alhora, va exercir un paper fonamental en l’àmbit educatiu i polític. Les principals activitats previstes amb motiu del centenari del naixement de Jaume Magre poden consultar al web : Centenari Jaume Magre – La Paeria – Ajuntament de Lleida.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La figura de Jaume Magre

Jaume Magre va néixer a Cervera el 1924. Fill d’un diputat d’Esquerra Republicana de Catalunya al Parlament català, en acabar la Guerra Civil espanyola, la família es va exiliar a França, a Montpeller, on Jaume Magre va passar la seva adolescència i joventut i on es va formar. Retornat a Catalunya, va viure un temps a la ciutat on va néixer, Cervera, i finalment s’instal·là a Lleida on va exercir tot el seu mestratge i va començar a teixir tot el llegat que ens ha pervingut. El mateix Jaume Magre descrivia la situació en què es trobava Lleida l’abril de 1979 d’aquesta manera: «Era una ciutat totalment caòtica, desorganitzada, no hi havia cap idea de ciutat i es van haver de definir unes prioritats».

 

Fou regidor de l’Ajuntament de Lleida entre els anys 1979 i 1995 – el primer regidor de cultura de la democràcia- regidor de Publicacions i president del Centre de Normalització Lingüística. Es van crear l’Escola Municipal de Belles Arts (l’actual Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol), l’Aula Municipal de Teatre i es va emprendre una renovació profunda del Conservatori de Música. Gràcies a aquesta llavor, actualment, al voltant de 2.700 persones de totes les edats, de Lleida i del seu voltant, reben formació a les escoles artístiques de la Paeria. L’aportació de Magre a la dimensió cultural de la ciutat, però, va anar molt més enllà, amb altres projectes culturals i educatius. Entre altres, destaquen l’Alliance Française, l’Escola Espiga i La Petite Galerie, o la creació del Premi d’Assaig Josep Vallverdú, un premi que ha perdurat en el temps com la gran convocatòria literària de les lletres lleidatanes.