La cèntrica avinguda de Lleida que tindrà carril bici i més espai per a vianants

L’Ajuntament de Lleida començarà la setmana vinent les obres de reforma de l’avinguda Prat de la Riba, entre Ricard Viñes i Príncep de Viana, finançades amb fons Next Generation a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol. Els treballs, que costaran 1,4 MEUR i duraran sis mesos, preveuen habilitar un carril bici en cada sentit i guanyar espai per als vianants, ja que s’eixamplarà la vorera dreta de baixada -la del costat on hi ha el CUAP-. També es donarà continuïtat al carril bus en tot el tram. Així, quedarà un carril de baixada per a la circulació de la resta de vehicles. L’execució de les obres comportarà talls puntuals de trànsit i el trasllat temporal d’aparcaments i parades de taxi i bus.

 

L’avinguda Prat de la Riba, una de les principals artèries de la capital del Segrià, es veurà transformada al llarg dels pròxims sis mesos per tal de guanyar més espais per a vianants, accessibilitat i seguretat.

 

El projecte de remodelació consistirà en l’ampliació en més de dos metres i mig de la vorera del costat del Centre d’Urgències Atenció Primària (CUAP), que passarà de tenir entre 3,6 i 3,8 metres fins a 6,3, facilitant així el passeig en una via molt transitada. També s’aprofitarà per crear espais de lleure més verds i àrees de descans fent petites places a les cruïlles, amb set passos de vianants elevats (cinc d’ells nous) per donar prioritat a les persones que van a peu. A més, s’habilitarà carril bici en ambdós sentits, amb un total de 844 metres lineals, que permetrà millorar la interconnexió de la xarxa i en especial l’enllaç entre la Zona Alta i Pardinyes.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Durant una visita a Prat de la Riba, l’alcalde Miquel Pueyo i el primer tinent d’alcalde, Toni Postius, han destacat que s’emmarquen dins les actuacions d’implantació de nous eixos de vianants, bicicletes i transport públic als eixos bàsics de la futura zona de baixes emissions (ZBE), finançat amb fons europeus Next Generation. «L’objectiu d’aquestes obres és impulsar un canvi en la mobilitat de la ciutat que contribueixi a la reducció d’emissions de CO2 i a guanyar espai per als vianants a la via pública», ha afirmat Pueyo, qui ha demanat també paciència a la ciutadania davant les possibles molèsties que puguin causar els treballs.

 

Per la seva banda, Postius ha assenyalat que la de Prat de la Riba és una actuació que s’afegeix a les ja iniciades a Alcalde Costa i la rambla d’Aragó, i a les que pròximament començaran al barri de Pardinyes i el polígon, on també arribarà un nou tram de carril bici. «En total, sumen 6,3 milions d’euros de fons europeus més 3 addicionals que posa l’Ajuntament de Lleida per a la millora de la mobilitat i dels usos en bicicleta i per a vianants», ha declarat.

 

El subdelegat del govern de l’estat a Lleida, José Crespín, ha acompanyat Pueyo i Postius en la visita i ha recordat que les obres es financen amb els fons de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol. «El que vol el govern d’Espanya és ajudar als ajuntaments a fer unes ciutats més humanes, accessibles i més respirables, que siguin millors per caminar i per viure», ha indicat.

Execució de les obres en dues fases

La previsió és que les sobres comencin la setmana vinent. Inicialment, s’actuarà en el tram situat entre l’avinguda Alcalde Porqueres i la cruïlla amb Príncep de Viana i, a continuació, en una segona fase, es treballarà en el tram des de la plaça Ricard Viñes fins a Alcalde Porqueres.

 

El pressupost d’aquesta actuació a Prat de la Riba és d’1.435.868 euros i tindrà una durada de sis mesos. Mentre durin les obres caldrà fer talls puntuals de trànsit, que estaran degudament indicats i amb les rutes alternatives senyalitzades, l’eliminació d’estacionaments i el desplaçament de parades de bus i taxi. L’actuació també inclou la renovació dels semàfors i noves plataformes d’accés als autobusos. També s’hi plantaran 137 arbres, s’instal·laran 68 aparcaments per a bicicletes i 57 nous punts de llum, a més de 34 bancs i 11 cadires.