Lleida

La Paeria de Lleida participa en una trobada europea

L'objectiu és avançar en les polítiques del temps

Mar Laborda
  • febrer 23, 2023
  • 4 min read
La Paeria de Lleida participa en una trobada europea

L’Ajuntament de Lleida ha participat aquest dimarts en la trobada de llançament del projecte Time4All, impulsa la Xarxa de Governs Locals i Regionals en Polítiques del Temps, formada per una vintena d’ens locals d’Itàlia, Espanya, França, Àustria, Alemanya, Bèlgica i Grècia, per tal de promoure la implementació de les polítiques de temps i assegurar el reconeixement del dret al temps com un dret de ciutadania.

La trobada s’ha celebrat a la ciutat italiana de Bèrgam, que és el municipi que coordina administrativament aquest projecte, que compta amb el suport del programa CERV de la Comissió Europea, que subvenciona projectes que promouen l’equitat social i els drets de la ciutadania. En representació de la Paeria, hi ha participat la Cap d’Operacions d’Alcaldia, Juliana Fernandes.

 

L’objectiu del projecte és promoure la cooperació entre ciutadania, pobles, i ciutats per assolir una millor organització del temps que permeti millorar la salut, la igualtat, la productivitat, i la sostenibilitat de la ciutadania, així com un increment de la participació democràtica. Les institucions locals i regionals poden ajudar a respondre a aquesta demanda habitual en els darrers anys d’una vida més sostenible i igualitària, i una nova relació entre el treball remunerat, el treball de cura i la vida, a través d’una nova organització del temps.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

El projecte espera arribar a 1.700 participants, específicament dones i joves, que són els col·lectius que més pateixen la pobresa de temps. Durarà dos anys, entre 2023 i 2024, i durà a terme diferents activitats orientades a decisors i decisores públiques, ciutadania, institucions de recerca i altres agents socials.

 

Els municipis europeus han estat pioners en promoure polítiques del temps des dels noranta, i per tal de poder col·laborar, van crear l’any 2008 la Xarxa de Governs Locals i Regionals per les Polítiques del Temps. Ara, amb el projecte Time4All, la xarxa té com a objectius:

1) expandir, aprofundir i intensificar la cooperació i els intercanvis entre municipis i regions per millorar els usos del temps;

2) promoure les polítiques del temps entre els municipis europeus contribuint a construir una nova narrativa per Europa;

3) promoure la participació ciutadana en la definició, implementació, i avaluació de polítiques del temps.

 

El projecte està liderat per la ciutat de Bèrgam i la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society (BTUI), l’organització internacional que promou el dret al temps, que actualment gestiona el Secretariat Tècnic de la Xarxa.

“El temps és un recurs extremadament desigual en la nostra societat. És urgent i necessari reconèixer el dret al temps per un ús del temps més equilibrat, que porti més igualtat, més benestar i més sostenibilitat. Les polítiques del temps són una font de beneficis sense explotar per la societat, que han de tenir un rol central en l’agenda local i regional del segle XXI a Europa”, ha declarat Marta Junqué, co-secretària de la Xarxa. Ariadna Güell, co-coordinadora de la BTUI ha declarat que “Time4All ens ajudarà a ampliar les polítiques del temps a Europa, i posicionar el dret al temps com un pilar fonamental de drets socials dins la UE”.

 

A més de Lleida, la Xarxa inclou, entre altres ciutats a Barcelona, Milà, Bolzano, i Estrasburg, i està oberta a tots els municipis interessats a sumar-s’hi.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *