La Paeria de Lleida premiada per Pajaritas azules

La 7a edició del Programa Pajaritas Azules d’ASPAPEL ha concedit el reconeixement a l’Ajuntament de Lleida per l’excel·lència de la seva gestió en la recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartró. La Paeria ha rebut per setena edició consecutiva aquesta distinció. Enguany, ha estat una de les vuit entitats locals (Ajuntaments i agrupacions de municipis) de Catalunya que han rebut la distinció. Del conjunt d’entitats locals premiades, cinc, entre les quals Lleida, han obtingut el màxim reconeixement amb tres Pajaritas Azules; i tres entitats han obtingut dues Pajaritas Azules.

El Programa Pajaritas Azules d’ASPAPEL també ha atorgat reconeixements a 38 entitats locals més repartides per la geografia espanyola, les quals, sumades als municipis premiats a Catalunya, presten servei a més de 10 milions d’habitants compromesos amb el reciclatge.

 

En el compromís amb el reciclatge blau, els ajuntaments premiats amb tres “ocellets de paper” han estat Barcelona, el Prat de Llobregat, Lleida, Mollet de Vallès i Sant Boi de Llobregat; i els Ajuntaments premiats amb dos ocellets han estat el de Castelldefels, Reus i Terrassa – ECOEQUIP. Aquests guardons es concedeixen a partir de l’avaluació de 21 indicadors anuals que analitzen tots els aspectes que afecten la recollida del contenidor blau i recollides complementàries, campanyes d’informació i conscienciació ciutadana, regulació i planificació de la gestió, així com taxes de recollida i traçabilitat.

 

Segons previsions d’ASPAPEL, el 2022 s’han recollit selectivament arreu del territori espanyol 4,4 milions de tones de paper i cartó usat i se n’han reciclat 5 milions de tones. Aquestes dades continuen posicionant aquesta indústria com un referent a Europa fent que Espanya sigui el segon país de la Unió Europea amb més taxa de reciclatge de paper i cartró.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Amb 7 anys d’història, Pajaritas Azules és un programa anual d’assessorament, avaluació i reconeixement de la qualitat de la gestió municipal de la recollida selectiva per al reciclatge de paper i cartó enfocat a la millora contínua. Com que cada any el Programa és més exigent, per mantenir o progressar de categoria, les entitats que participen a Pajaritas Azules han de desenvolupar un pla de millora.

 

En el cas de Lleida ha adaptat els sistemes de recollida segons les necessitats del municipi. De la mateixa manera, la qualitat del material recollit és un element essencial per a l’economia circular del paper i la descarbonització.

D’aquesta manera, per poder optar a ser reconegut amb qualsevol dels tres nivells de Pajaritas Azules, cal disposar d’un procediment de control i millora de la qualitat i que la mitjana d’impropis, aquells residus que són dipositats incorrectament en un contenidor, sigui almenys igual o inferior al 10% en pes sec. Les entitats locals que cada any es distingeixen per la seva excel·lència obtenen una, dues o tres Pajaritas Azules, segons un barem objectiu a partir dels resultats obtinguts a l’avaluació.