Sense Categoria

La Paeria demana patrulles mixtes de Mossos i Urbana al Centre Històric

Avatar
  • març 12, 2020
  • 4 min read

L'alcalde demana la presència de més patrulles mixtes a la ciutat | LleidaDiari.cat

El paer en cap, Miquel Pueyo, ha anunciat aquest dimecres a la Junta Local de Seguretat que plantejarà al conseller d'Interior, Miquel Buch, en una reunió que tots dos mantindran pròximament, la necessitat que els Mossos d'Esquadra patrullin de forma conjunta amb la Guàrdia Urbana a Lleida, i en particular al Centre Històric, com ja han fet en altres ciutats catalanes.

 

L'alcalde ha destacat la «magnífica col·laboració» entre els dos cossos de seguretat i ha assenyalat que el tancament recent de la sala d'atenció del telèfon d'emergències 112 a Lleida, per centralitzar el servei, té el costat positiu d'alliberar un nombre important de Mossos per reforçar la lluita contra la delinqüència al carrer, que permetria nodrir aquestes patrulles conjuntes.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Pel que fa a la situació de la seguretat a Lleida, Pueyo ha destacat el bon nivell de la majoria d'indicadors, com el descens d'un 10,4% dels robatoris amb força, xifra que arriba a un 32% en els robatoris amb força a establiments. Malgrat tot, hi ha qüestions que preocupen ha indicat el paer.

 

Crema de contenidors i robatoris de coure

Una d'elles és la important incidència de la crema de contenidors, ja que durant l'any 2019 els Bombers van haver d'actuar en 210 cremes a la ciutat. La Guàrdia Urbana va enxampar in fraganti 7 persones per aquests fets i, en posteriors investigacions d'acord amb els Mossos, en va identificar 6 més.

 

«Per tant hi ha 13 persones amb una capacitat molt alta per incendiar contenidors i en alguns casos els vehicles del costat. Em preocupa el fet que cap d'aquestes persones no ha ingressat a la presó», ha afirmat el paer en cap, qui ha afegit que demanarà una entrevista a Fiscalia o al president d'Audiència per traslladar-los-hi aquest neguit i demanar una actuació més contundent, tenint en compte l'alarma i la despesa que suposen aquests actes, que «no són vandalisme, sinó delictes».

 

També en l'àmbit del robatori de metall, i de coure en particular, l'alcalde ha assenyalat que suposa una despesa molt important per l'Ajuntament. Per aquest motiu, i malgrat que els Mossos han constatat un descens d'aquests fets delictius, la Paeria insistirà a demanar-los-hi una major pressió i control sobre les empreses del sector de la ferralla que poden comprar aquest material robat. A més, l'Ajuntament també preveu demanar una reunió amb aquestes empreses per demanar-los-hi major rigor en aquesta qüestió.

 

Guàrdia Urbana

Pel que fa a l'activitat estrictament de la Guàrdia Urbana, el paer en cap ha volgut destacar la important tasca de mediació i gestió de conflictes amb veïns que duu a terme el cos, encara que sovint no transcendeixi, com acrediten els 43.227 avisos telefònics rebuts durant l'any 2019. El nombre total d'intervencions de la Guàrdia Urbana va créixer un 1,96% l'any passat, fins a les 53.012.

 

En l'àmbit del trànsit, resulta destacable el descens d'un 1,89% dels accidents amb ferits i d'un 10,29% dels atropellaments, que mostren que segueix la tendència a la millora de la seguretat viària, malgrat que s'ha de lamentar la mort de tres persones en accidents.

 

Creixent incidència dels Vehicles de Mobilitat Personal

Les dades de la Guàrdia Urbana també permeten veure la creixent incidència dels Vehicles de Mobilitat Personal, com són els diversos tipus de patinets, que durant l'any 2019 van estar implicats com a causants o com a víctimes en 18 accidents a la ciutat. «Hem passat de la fase pedagògica a la fase si s'escau sancionadora, perquè la Guàrdia Urbana es troba de tant en tant amb vehicles que en realitat no són patinets, perquè depassen àmpliament els 25 km/h per arribar als 40 o 45. Per tant del que estem parlant ja és de ciclomotors o vehicles que necessiten carnet. Serem durs amb les zones i horaris per on poder circular aquests vehicles, que no poden suposar una amenaça pels vianants», ha afirmat Pueyo.

 

En la mateixa línia també s'està actuant mitjançant els agents cívics per vetllar perquè els vianants respectin les normes de seguretat. Per això s'han fet 7.564 actuacions d'avís a persones que creuaven en vermell o en punts sense pas de vianants, per prevenir els atropellaments. En total, els agents cívics han augmentat les seves actuacions en un 22,36% fins a les 27.549.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *