Lleida

Situació complicada: La Paeria demana milions d’euros a l’Estat i la Generalitat

Marta Romera
  • octubre 18, 2022
  • 3 min read
Situació complicada: La Paeria demana milions d’euros a l’Estat i la Generalitat

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha demanat ajuda a l’Estat i la Generalitat per fer front a l’augment previst en la despesa energètica i de personal de cara a l’any vinent, a causa de la pujada de preu de la llum i el gas i a l’acord assolit per apujar el sou als funcionaris. La regidoria d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Lleida ha fet càlculs i preveu que aquests augments, sumats a la pujada dels tipus d’interès, suposaran una despesa addicional per a la Paeria de 7 milions d’euros.

 

«La situació és extremadament difícil si no comptem amb una partida extraordinària de Generalitat i Estat», ha reconegut Pueyo, que, tot i això, ha anunciat que congelaran taxes de cara al 2023 per «no agreujar» la situació econòmica de les famílies”.

Pueyo ha comparegut aquest dilluns al vespre acompanyat dels tinents d’alcalde Toni Postius, Jordina Freixanet i Montse Pifarré, per fer públiques algunes mesures relacionades amb les ordenances fiscals i el pressupost municipal per a l’any 2023. El paer en cap ha reconegut que l’Ajuntament de Lleida, com la resta d’ajuntaments, no podrà afrontar tot sol els increments previstos. A Espanya, ha recordat, a les administracions locals els correspon el 14% de despesa pública mentre que la mitjana europea se situa entre el 20% i el 25% i en aquest sentit reclama un millor equilibri en la distribució dels recursos públics.

Pueyo ha destacat que el govern municipal té dues obligacions; per una banda, no agreujar la situació econòmica de les famílies de Lleida congelant les taxes i per l’altra tirar endavant un nou pressupost, tot i ser conscient que el govern municipal d’ERC i Junts està en minoria i que per tant, cal la implicació d’altres grups municipals per aprovar un nou pressupost. En aquest sentit, ha lamentat que en la reunió convocada amb tots els grups per explicar que no hi haurà canvis en els tributs i l’inici de l’elaboració del nou pressupost, el PSC no s’hi hagi presentat.

A més de demanar ajuda per fer front a l’augment de despesa previst de 7 milions d’euros, Pueyo també sol·licita que es flexibilitzin les condicions de retorn dels crèdits ICO per al 2023 i que l’Estat els pagui els 480.000 euros que els deu en concepte de l’IBI de l’arxiu històric des del 2007, entre d’altres.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *