Sense Categoria

La Paeria es compromet a substituir les escomeses de plom que porten aigua a 24 domicilis de Sucs

Avatar
  • juliol 31, 2018
  • 4 min read
La Paeria es compromet a substituir les escomeses de plom que porten aigua a 24 domicilis de Sucs
Imatge de la reunió

Imatge de la reunió | LleidaDiari.cat

 

El tinent d'alcalde i regidor d'Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, i l'alcalde de l'EMD de Sucs, Guillem Boneu, han mantingut aquest dimarts una reunió amb els representants dels veïns on s'ha tractat la situació de la xarxa de clavegueram i la xarxa d'aigua potable, així com altres qüestions relacionades amb la gestió de l'aigua a la població. En el decurs de la reunió, el responsable d'urbanisme ha volgut destacar que «l'aigua potable de Sucs és bona i arriba en condicions a tots els habitatges», segons les darreres analítiques realitzades. Fèlix Larrosa ha explicat, en aquest sentit, que les analítiques realitzades al sistema general d'aigua potable de Sucs va donar negatiu per presència de plom.

 

Respecte a l'aparició de plom, el regidor d'urbanisme ha explicat que s'estudiarà si prové de les escomeses de plom existents al municipi o del sistema de conducció d'aigua potable privat d'algun dels habitatges. En aquest sentit, l'Ajuntament de Lleida i l'EMD continuaran realitzant les analítiques als espais públics i habitatges de Sucs amb l'objectiu de tenir la màxima informació sobre les característiques de l'aigua potable del municipi. El resultat de les analítiques es traslladarà a l'Agència de Salut Pública i, segons el resultat de les analítiques, la Paeria decidirà el tipus d'actuació a realitzar. En aquest sentit, l'Ajuntament de Lleida procedirà a canviar les escomeses que siguin necessàries. En aquest sentit, segons les dades d'Aigües de Lleida, a Sucs hi ha actualment 24 escomeses de plom detectades -un 8% del total de les escomeses del municipi. Cal aclarir que les escomeses tenen una part pública -fins al comptador- i una part privada, des del comptador fins a les aixetes de les cases.

 

Durant els dies vinents, l'Ajuntament de Lleida i l'EMD es posaran en contacte amb els propietaris dels habitatges on s'ha detectat escomesa de plom per tal de permetre el canvi d'escomesa. També s'enviarà una carta a la resta de la població per tal que, si algun propietari creu que podria tenir, al seu habitatge, l'existència d'una escomesa de plom, ho comuniqui a la Paeria per tal de procedir a la realització de les analítiques corresponents i, si s'escau, canviar l'escomesa. Cal destacar que les característiques de la xarxa d'aigua potable de Sucs són d'un 82% de PVC, d'un 12,20% de fibrociment, d'un 5% polietilè i d'un 0,80% de fundició dúctil. Els veïns reunits amb el regidor d'urbanisme ha plantejat també fer un esforç per canviar el fibrociment. Larrosa ha explicat que es treballarà en aquest sentit perquè el material de fibrociment és el més dèbil de la xarxa, però no perquè suposi cap perill per a la població.

 

L'Ajuntament de Lleida ha iniciat la primera fase de millora de la xarxa del clavegueram de Sucs, l'actuació total suposarà una inversió de 500.000 euros. La Paeria ha iniciat darrerament la primera fase de millora de la xarxa de clavegueram de Sucs al carrer Major i es farà una segona fase al carrer dels Horts, prevista per a inicis del 2019. Són inversions que sorgeixen del Pla Director de la Xarxa de Clavegueram de Sucs que es va presentar el passat mes de desembre, i que té com a objectiu analitzar la situació del clavegueram a l'EMD i focalitzar les inversions que s'han de realitzar. Cal remarcar que el Pla Director de Sucs estableix una inversió inicial de 500.000 euros en la renovació de la xarxa de clavegueram, sense càrrec als contribuents. Larrosa ha explicat que «amb la renovació de la xarxa de clavegueram, que s'havia malmès pel pas del temps, s'augmentarà el nombre d'embornals i s'ampliarà la capacitat de les canonades amb l'objectiu de poder evacuar correctament les aigües en cas de pluges torrencials».

 

La segona fase de les obres de renovació de la xarxa de clavegueram, que es faran al carrer dels Horts, s'iniciaran l'any 2019. La millora de la xarxa de clavegueram garanteix, per una banda, la canalització de totes les aigües de Sucs i, per l'altra, millora la captació de les aigües pluvials i altres que puguin anar per superfície.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *