Categories: Societat

Coneixes l’origen del Dia dels Enamorats? T’expliquem la història!

El Dia dels Enamorats, o Sant Valentí, és una data assenyalada per a moltes parelles. Celebrar, compartir, regalar i recordar l’amor, és un fet obligatori pels 14 de febrer. En aquest dia tan assenyalat, en què les mostres d’amor són més evidents que mai, recordem les arrels històriques del Dia de Sant Valentí i els misteris que envolten a Cupido, el déu de l’amor de la mitologia romana.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Unes arrels que remunten al segle III

El Dia de Sant Valentí, celebrat el 14 de febrer, no és només una festa comercial, sinó que té les seves arrels en el segle III de la nostra era. La llegenda ens porta a un sacerdot anomenat Valentí, qui desafià les lleis de l’emperador Claudi II i va continuar oficiant matrimonis en secret. A causa d’això, va ser executat el mateix 14 de febrer, convertint-se en sant màrtir i donant origen a la celebració del seu dia.

Cupido recorda que l’amor pot ser cec

D’altra banda, Cupido, el famós déu de l’amor i la passió, també captiva la nostra imaginació. Fill de Venus, porta amb si un arc i fletxes que poden atorgar amor o causar oblit, indiferència i apatia. Representat com un nen amb els ulls venats, Cupido ens recorda que l’amor pot ser cec i que sovint ens impedeix veure les imperfeccions de l’ésser estimat. Aquestes històries mil·lenàries, plenes de simbolisme i misteri, continuen inspirant-nos en aquest Dia dels Enamorats, recordant-nos que l’amor té el poder de conquerir fins i tot els més grans desafiaments i obstacles.

L’arrel comercial

En el món actual, el Dia de Sant Valentí s’ha convertit en una jornada destacada, marcada per l’amor i la generositat. Tot i que les seves arrels històriques romanen en la incertesa, amb diverses teories que disputen el seu origen, la seva popularitat ha crescut al llarg dels anys. En mitjans del segle XIX, aquesta data va començar a ser associada amb el consum, veient-se com una oportunitat per estimular les compres i mostrar afecte als ser estimats. A Espanya, la seva importància va adquirir rellevància a mitjans del segle XX, gràcies a l’impuls de grans magatzems ara desapareguts.

 

Avançant fins al segle XXI, la celebració del Dia de Sant Valentí s’ha estès a la majoria dels països, adaptant-se a diverses formes i tradicions locals. És habitual fer plans especials i adquirir regals per a les persones estimades, convertint aquest dia en una ocasió especial per expressar afecte i gratitud. Amb el pas del temps, el Dia de Sant Valentí ha transcendit fronteres i cultures, consolidant-se com una festivitat universal que celebra l’amor i la unió entre les persones.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Accident laboral: Mor aixafat un treballador en una empresa de prefabricats a Catalunya

Un treballador de 59 anys va morir atrapat ahir divendres al vespre en una empresa…

17 minuts ago

Arrels Sant Ignasi de Lleida impulsa ‘Roba Neta’ per garantir la higiene de persones sense sostre

La Fundació Arrels Sant Ignasi de Lleida ha impulsat la campanya 'Roba Neta' per recaptar…

57 minuts ago

Desmantellat un punt de venda de cocaïna a Mollerussa

Els Mossos d'Esquadra van detenir aquest dijous a Mollerussa un home, de 52 anys, com…

3 hores ago

Detinguts els responsables d’una empresa lleidatana relacionats amb l’estafa de milers d’euros a diverses persones

Els Mossos d'Esquadra van detenir dijous a Lleida dos homes, de 34 i 39 anys,…

16 hores ago

Un mort i tres ferits en el muntatge del mirador de Durro

Els Mossos d'Esquadra amb personal de l'empresa que estava fent el muntatge del mirador de…

16 hores ago

Última hora: Accident mortal en una sortida de via al Pla d’Urgell

El Servei Català de Trànsit informa que aquest migdia s’ha registrat un sinistre viari mortal…

3 dies ago