Comarques

Optimisme de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida

Els complexos afronten la campanya pendents de l'arribada de nevades importants i els costos energètics

Marta Romera
  • novembre 25, 2022
  • 4 min read
Optimisme de les estacions d’esquí del Pirineu de Lleida

Les 11 estacions d’esquí alpí i nòrdic distribuïdes pel Pirineu de la demarcació de Lleida s’han mostrat optimistes de cara a l’inici de la temporada i confien igualar el milió i mig de forfets venuts la campanya passada. Els complexos han fet una inversió de 24 MEUR i ara estan pendents de nevades importants per anunciar més obertures de pistes, ja que de moment, només arrenca dissabte Baqueira Beret amb 36 quilòmetres.

 

L’increment dels costos energètics és el principal maldecap de les estacions, que en la gran majoria han decidit apujar el preu del forfet per poder-hi fer front. El president de l’Associació d’Estacions, Joaquim Alsina, ha apuntat que l’esquí és una «addicció» i la gent no deixarà d’anar-hi per la pujada de la inflació.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha estat l’encarregat de conduir l’acte de presentació de la temporada 2022-2023 de les estacions d’esquí lleidatanes. Ha anticipat que si el clima acompanya podria durar 136 dies fins al 10 d’abril. En aquest sentit, ha recordat que la temporada passada, es calcula que l’esquí va ingressar diners per valor de 270 MEUR, dels quals 43 MEUR, per venda neta de forfets, i 228 milions per impacte de les vendes. Segons Talarn, el sector genera uns 2.000 llocs de treball directes al llarg de la temporada i per això cal destacar la importància d’aquest esport en l’àmbit econòmic al conjunt de la demarcació.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per la seva banda, la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, no ha amagat la preocupació que hi ha, en l’àmbit global, per l’encariment dels productes i la crisi energètica. Una situació que també afecte al turisme, igual que altres sectors productius. Això no obstant, ha destacat l’aposta de les estacions d’esquí, amb una inversió de 24 MEUR. D’aquests, la major part han estat invertits per l’estació aranesa i pallaresa de Baqueria Beret, uns 17,6 milions, que sobretot s’han destinat al nou telecadira de Dossaus, a l’àrea de Beret.

 

Les 11 estacions d’esquí alpí i nòrdic ofereixen un total de 505 quilòmetres d’esquí distribuïts en més de 4.500 hectàrees esquiables. El seu conjunt de remuntadors poden arribar a transportar fins 180.000 esquiadors en total, cada hora. A més a més, segons Pujol, hi ha una oferta complementària integrada per 137 empreses. Pujol ha destacat que des de Patronat s’ha impulsat la campanya ‘Lleida t’espera de nou, vine i viu-la’ per contribuir al fet que la campanya assoleixi xifres rècord com l’any passat i s’arribi als 1,5 milions de forfets venuts.

El president de l’Associació Catalana d’Estacions de Muntanya, Joaquim Alsina, ha assegurat que aquesta temporada, les reserves «estan bastant per sobre de l’any passat» i ha recordat que a l’Estat, l’esquí és on més ha pujat d’Europa després de la covid. Ara, però, cal estar pendents de l’arribada de nevades tot i que Alsina ha assegurat que el sector s’adaptarà per si els pronòstics no funcionen.

 

D’altra banda, Alsina creu que malgrat la pujada de la inflació i l’encariment de forfets els amants de l’esquí continuaran pujant a les pistes perquè es tracta d’un esport «addictiu» i deixar d’anar-hi costa. Creu que el que acabarà passant és que els usuaris preferiran retallar en el consum de segons quins àpats o serveis a les estacions per tal de poder continuar practicant el seu esport preferit.

 

Amb relació a la sequera i la necessitat de produir neu artificial, Alsina ha remarcat que totes les estacions tenen el seu sistema de basses d’emmagatzematge d’aigua per produir neu i que, per tant, no es consumeix de la xarxa. Això no obstant, ha apuntat que depenen de les nevades per poder obrir els complexos, ja que no tenen capacitat per innivar la totalitat de les pistes.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *