Societat

El 23,9% de les oportunitats laborals de 2023 seran per a graduats en formació professional

Un estudi de CaixaBank apunta el nombre de matriculats d'FP a Catalunya ha crescut un 5,5% el darrer any

Tània Sentís
  • desembre 3, 2022
  • 3 min read
El 23,9% de les oportunitats laborals de 2023 seran per a graduats en formació professional

Gairebé una de cada quatre oportunitats laborals del 2023 a Catalunya seran per a titulats en Formació Professional. Aquesta és una de les dades que es desprèn del darrer informe sobre aquest àmbit elaborat per CaixaBank Dualiza i difós aquest dijous. Concretament, les ofertes per a graduats d’FP representaran el 23,9% del total, una xifra lleugerament superior a la de la mitjana estatal, que se situa en el 23,6%. Tanmateix, l’estudi presentat aquesta tarda a Barcelona indica que a Catalunya hi havia el curs passat més de 179.000 matriculats en formació professional, el que suposa un 5,5% més que el curs anterior i un creixement acumulat del 53% des del 2012.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

“La reforma més necessària és la de la formació i l’educació, perquè la formació és sinònim d’ocupabilitat, i l’ocupació és sinònim de cohesió social. És la millor manera de lluitar contra les desigualtats socials“, ha ressaltat el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, durant la presentació de l’estudi. En aquest sentit, es destaca també el valor de l’FP Dual, que combina formació i treball en empreses.

“Les empreses prefereixen contractar a titulats que hagin passat per FP dual, tant en grau mitjà, com en grau superior”, ha assegurat la responsable del Centre de Coneixement i Innovació de Dualiza, Mónica Moso. D’altra banda, la directora de l’entitat, Paula San Luis, ha indicat que l’FP és la modalitat de formació que més creix, juntament amb els màsters i per sobre de la universitària. “Al mercat laboral també tenim notícies positives perquè de la població ocupada més del 24% és d’FP”, ha afegit.

L’informe ha quantificat per primera vegada les oportunitats d’ocupació que es generaran a Espanya fins a l’any 2030 per a titulats de Formació Professional i que s’estima més de dos milions. D’aquestes oportunitats, més d’un milió corresponen als que cursin una FP de Grau Superior i 912.000 per a aquells que estiguin cursant un Grau Mitjà.

Tanmateix, l’estudi alerta que a tot l’Estat més de 90.000 llocs de feina podrien quedar vacants cada any per la falta de graduats de formació professional, 40.000 d’aquests a Catalunya. Per sectors professionals, l’estudi vaticina que a Catalunya les ofertes per a graduats d’FP es concentraran, principalment, al sector industrial, els serveis, la construcció i l’agricultura.

Tània Sentís
Sobre l'Autor

Tània Sentís

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *