Sense Categoria

L’operació policial a Balaguer contra 3 clans familiars acaba amb uns 88 quilos de droga intervinguts

LleidaDiari
  • juliol 9, 2021
  • 4 min read
L’operació policial a Balaguer contra 3 clans familiars acaba amb uns 88 quilos de droga intervinguts

L'operació policial contra tres clans familiars que s'ha dut a terme a Balaguer ha acabat amb més de 88 quilos de droga intervinguts i 29 detinguts, dels quals 23 han ingressat a presó. La Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra han dut a terme la investigació en tres fases, que ha permès desarticular aquests tres clans.

 

El punt d'inici és el desembre del 2019, després que agents del cossos van coincidir en la investigació de diversos clans dedicats al tràfic de drogues que operaven des de pisos ubicats a Balaguer. Després de diverses fases d'explotació s'han intervingut prop de 55 quilos de marihuana, 20 de cocaïna, 12 d'heroïna, 1,2 de MDMA, 131 plantes de marihuana de cultiu 'indoor' i haixi en menor quantitat.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El valor de la droga comissada al mercat il·lícit ascendiria a 816.056 euros. També s'han intervingut 314.010 euros. En un primer moment es van intervenir per Mossos d'Esquadra prop de 100 grams de cocaïna d'una puresa superior al 85%. Això va fer treballar els investigadors amb la hipòtesi que aquest grup distribuïa la droga a gran escala.

 

A banda, Guàrdia Civil ja investigava a una persona implicada en una operació anterior. Aquesta sospita es va anar confirmant a mesura que avançava la investigació.

 

Un home i els seus germans al capdavant del grup

Els Mossos van situar un home i els seus germans al capdavant del grup i va concloure que la persona que feia tasques de guarda i custòdia de la droga a un pis de Balaguer era de la confiança del clan. Aquesta persona s'encarregava també de dur a terme les transaccions i els contactes amb possibles compradors.

 

En una fase posterior els agents van establir les jerarquies pel que fa al tràfic principalment de cocaïna, tot i que també d'haixix i marihuana, que tenien el seu epicentre a Balaguer. Allà convivien fins amb dos grups més en un marc de respecte mutu i la convivència criminal, segons la policia. Es tracta de tres nuclis delictius fortament arrelats a la demarcació de Lleida. En aquest punt i atès que la investigació d'ambdós cossos coincidia en el mateix objectiu es va crear un equip conjunt de treball.

 

El tràfic, principalment de cocaïna, el duien a terme a tots els nivells: adquisició a grans proveïdors, venda de quantitats importants per quilos a altres traficants, distribució local a Lleida a través de petits traficants i venda al detall, a banda d'emmagatzematge i manipulació de la substància a partir de tallar-la per extreure'n un major rendiment.

L’operació policial a Balaguer contra 3 clans familiars acaba amb uns 88 quilos de droga intervinguts

L'operació policial a Balaguer contra 3 clans familiars acaba amb uns 88 quilos de droga intervinguts i 29 detinguts | LleidaDiari.cat

 

Cooperació entre els grups

Malgrat que els tres clans operaven des de Balaguer i tenien el mateix àmbit de distribució, la relació entre ells era de cooperació. D'aquesta manera quan els líders del clan principal eren a la presó els encarregats de vetllar pels seus interessos criminals eren els d'un altre clan. Si en el marc de les restriccions de mobilitat provocades per la pandèmia un dels grups patia per abastir-se, els que havien trobat vies alternatives els en proporcionaven.

 

Per tant, era habitual que entre ells es compressin droga. En aquest sentit, part de la droga que adquiria un dels clans provenia de la zona d'Almeria, on també es van fer entrades, escorcolls i dues detencions per part de la Guàrdia Civil.

 

El 25 de maig es va dur a terme la primera fase d'explotació del dispositiu amb 18 entrades i escorcolls, quinze a Balaguer i tres a Lleida. H i van participar més de 200 efectius policials. Es van detenir 18 persones, 13 de les quals van entrar a presó. S'hi van intervenir diverses quantitats de cocaïna, heroïna i marihuana, a més de substància per adulterar la droga, balances de precisió i una important quantitat de diners en efectiu.

 

L'alt nivell de professionalitat i grau d'especialització de les persones identificades

Els cossos policials han remarcat l'alt nivell de professionalitat i grau d'especialització de les persones identificades, sobretot a l'hora d'adoptar mesures de vigilància i d'ocultació de la droga. L'organització utilitzava sofisticades 'caletes', especialment habilitades per al transport de les substàncies.

 

Així mateix, un dels rols de l'organització era la distribució de marihuana envasada al buit a diversos països del nord d'Europa. Tant abans com després d'aquests dispositius, s'havien realitzat diverses actuacions policials en diferents zones de l'Estat.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *