Les onades de calor, un exemple més de la força del canvi climàtic

Després d'unes setmanes parlant sobre les onades de calor, com combatre-les i protegir-nos d'elles, ara arriba el moment d'analitzar tota aquesta situació. Certament, el clima ha patit uns canvis molt significatius en les darreres dècades, i no ho diem nosaltres, sinó que és el mateix Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) qui explica que el canvi de tendència és real.

 

De fet, asseguren que l'increment de la temperatura mitjana anual tan important observat els darrers decennis a escala mundial, sobretot a partir dels anys 1980-1990, no té cap precedent almenys des de l'any 500 dC. A efectes més pràctics, segur que heu sentit dir als vostres familiars que abans per Tot Sants ja nevava, que la boira lleidatana durava més dies i que l'estiu era una estació molt més suportable. Bé, doncs aquests relats no pertanyen només a la memòria popular dels pobles, ja que ja és una evidència que el canvi climàtic és real, està aquí i, per tant, l'estem patint.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Els ametllers cada vegada treuen flor més aviat, moltes persones que viuen a la costa es banyen sense massa problemes l'1 de gener i sembla que la Castanyada, al final, l'haurem de viure sense la llar de foc.

Imatge del planeta Terra

Les onades de calor, un exemple més de la força del canvi climàtic | Pixabay

 

Què és el canvi climàtic?

Canvi climàtic és el nom utilitzat per a referir-se a la variació global del clima de la Terra. Durant la seva història el nostre planeta ha sofert nombrosos canvis climàtics, però tots ells a causa de fenòmens naturals tals com les variacions en els paràmetres orbitals de la Terra, l'impacte de meteorits o canvis en la circulació oceànica entre d'altres.

 

En l'actualitat hi ha nombroses evidències que indiquen l'inici d'un canvi del clima, però aquesta vegada a causa de l'acció de l'home amb la crema d'una gran quantitat de combustibles fòssils. Fa anys que sentim aquesta teoria, així que ara només ens queda passar a la pràctica, tenir una consciència col·lectiva comuna ferma i actuar entre tots per revertir la situació crítica que viu l'únic lloc que tenim per a viure: la Terra.

 

Mentrestant, podem continuar fent recomanacions per combatre les onades de calor, però, abans, hem de recordar que cada petita acció compta i que és responsabilitat de tots fer aquest canvi climàtic s'aturi i ens permeti gaudir molts milions d'anys més d'aquest meravellós planeta.