L’OMS alerta: «Hi ha taxes alarmants de transmissió»

Anlàlisi de mostres de SARS-COV2 en un laboratori

Imatge d'una anàlisi de mostres de SARS-COV2 en un laboratori.   | EFE

L'Organització Mundial de la Salut ha alertat de l'augment de contagis a Europa, on més de la meitat dels països ha registrat un augment del 10% dels casos en les últimes dues setmanes. «Hi ha taxes alarmants de transmissió», ha avisat aquest dijous el director de l'OMS per Europa, Hans Kluge. L'OMS ha assegurat que el nivell d'infeccions aquest setembre és superior que al març, però admet que ara les autoritats tenen més capacitat per detectar els contagiats. Segons el mapa de zones vermelles del Centre Europeu de Control de Malalties (l'ECDC, per les seves sigles en anglès), Espanya i França són els estats de la Unió Europea més afectats pels rebrots.

 
 
[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]
 
 
Cal recordar que Hans Kluge va declarar dilluns passat, dia 14 de setembre, que la pandèmia de la Covid-19 serà «més dura en octubre i novembre». Segons Kluge, en aquests dos mesos serà quan «la mortalitat serà més elevada». Unes paraules que arriben tot just en un moment on Europa està vivint un gran augment dels contagis per coronavirus. No obstant això, la mortalitat es manté, de moment, estable.
 

«Els països no volen escoltar aquestes males notícies»

Segons ha assenyalat l'OMS, aquest increment en el nombre de morts diàries serà conseqüència de l'augment dels casos positius a causa de la represa de l'epidèmia a Europa. Kluge ha manifestat que «estem en un moment en el qual els països no volen escoltar aquest tipus de males notícies» i ha afegit que «el missatge positiu és que la pandèmia arribarà a la seva fi en un moment o altre».

 

No obstant això, el cap de la filial europea de l'OMS ha volgut aclarir que l'epidèmia no arribarà a la seva fi amb l'arribada de la vacuna, que encara s'està desenvolupant: «Escolto cada dia: 'la vacuna serà la final de l'epidèmia'. Clar que no ho serà!». El metge belga ha afegit que «encara no sabem si la vacuna serà eficaç en tots els sectors de la població. Estem rebent alguns senyals que semblen indicar que serà eficaç per uns, però no pels altres». En aquest sentit ha advertit que suposarà una «malson logístic» haver de demanar vacunes diferents.