La reducció «dràstica» de tests amaga «l’impacte real» de la setena onada de la covid

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha advertit que la reducció dràstica en el nombre de tests en diversos països amaga l'impacte real de la setena onada de la covid-19. En una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dimecres, el director de l'OMS, Tedros Ghebreyesus, ha recordat que el nombre de casos de covid-19 a escala global s'ha incrementat gairebé un 30% durant les últimes dues setmanes, tot apuntant que els tractaments actuals encara no són prou efectius per evitar la malaltia i fins i tot la mort d'algunes persones.

 

Malgrat que l'organisme mundial descarta per ara nous confinaments, recomana a la ciutadania extremar les mesures de precaució i demana als diferents estats que reforcin els seus sistemes de salut. Durant la roda de premsa s'ha posat especial èmfasi en la necessitat de fer arribar els tractaments disponibles a països amb nivells d'ingressos baixos i mitjans, on les taxes de vacunació encara són molt inferiors en comparació amb els països desenvolupats.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

De fet, l'OMS apunta que, si no hi ha una actuació coordinada a nivell global, és possible que apareguin noves onades amb impactes molt diversos arreu del món. «No demanem que es torni a tancar tot, però cal que ens adaptem a les circumstàncies actuals», ha insistit el director del programa d'emergències de l'OMS, Michael Ryan.

 

La pandèmia no ha acabat

En la mateixa línia s'ha expressat el responsable de l'àrea d'incidents de l'OMS, Abdi Mahamud, qui ha volgut posar de manifest que «la pandèmia no ha acabat». «Tothom esperava que aquest estiu ens podríem relaxar, però el virus segueix per davant nostre», ha subratllat. En aquest sentit, l'assessor de l'organització, Bruce Aylward, ha reconegut que la societat «ha fallat col·lectivament” després de dos anys i mig de pandèmia i ha lamentat que no s'estan utilitzant tots els mitjans de producció disponibles per atacar la pandèmia.

 

«Han mort més de sis milions de persones […] i això hauria de ser incentiu suficient per trobar solucions i sortir d'aquesta situació», ha comentat. A banda de les demandes als diferents estats, els responsables de l'OMS han repetit les consignes sobre fer ús de la mascareta en espais amb una gran concentració de persones i protegir les persones més vulnerables. Segons l'organisme mundial, la situació que està vivint actualment Europa és «la punta de l'iceberg» del que podria passar durant les pròximes setmanes en altres continents si no s'actua.