
La corbella és una varietat antiga d’olivera catalana que, fins fa una dècada, estava abandonada i pràcticament extingida. L’any 2013, un projecte va reunir pagesos de la vall del Cardener -entre Manresa i Coll de Nargó (Alt Urgell)- per recuperar oliveres abandonades i plantar-ne de noves. Més de 10 anys després, un estudi d’Olis Migjorn (Bages), la Universitat de Barcelona i l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) ha conclòs que l’oli elaborat amb aquesta varietat té beneficis per a la salut. Rosa Maria Lamuela, professora de la UB, explica que, mitjançant un sistema concret de producció, aquest oli conté uns “nivells extraordinaris” d’oleocantal i oleaceïna, que són antiinflamatoris i aporten beneficis a nivell cognitiu.

El treball elaborat per l’empresa Olis Migjorn (amb seu a Valls de Torroella -un nucli de Navàs-, al Bages), la UB i l’IRTA ha servit per determinar el procés de producció que permet que aquest oli contingui “els màxims nivells” d’oleocantal i oleaceïna. Per a dur a terme l’estudi, s’ha seguit l’evolució de 20 voluntaris, d’entre 18 i 35 anys. Han consumit oli d’oliva de la varietat corbella i oli d’una altra varietat i s’ha conclòs que, més enllà dels beneficis que comporta en l’àmbit antiinflamatori, consumir aquest oli també té “clars” beneficis en l’àmbit cognitiu, segons explica Lamuela. És a dir, millora funcions mentals com la memòria o la capacitat d’atenció.
Per poder obtenir el màxim rendiment d’aquest oli, s’ha hagut de girar com un mitjó el procés de producció. L’investigador de l’IRTA i responsable de l’equip d’olivicultura, Agustí Romero, explica que, d’entrada, s’ha avançat la collita dos mesos abans de l’habitual -normalment es fa al desembre i ara s’ha fet a finals de setembre- per poder collir “en verd”. D’aquesta manera, assegura l’investigador, “es canvia el potencial i les característiques de l’oli i li aporta propietats més saludables”. La recol·lecció primerenca fa que “es mantinguin uns nivells molt alts de polifenols”, ja que “a mesura que l’oliva va madurant aquests compostos disminueixen”. En aquest sentit, però, ha explicat que s’ha hagut de buscar el “punt òptim” perquè avançar massa la collita hagués significat que “hi hauria molt poca producció oli i això faria el projecte inviable”.

A banda de la millora de l’activitat cognitiva, l’estudi també ha revelat que l’oli de corbella també té un contingut alt en esqualè, un compost orgànic natural que està molt ben valorat en la cosmètica. A partir d’aquest treball, Olis Migjorn -un centre de producció d’oli d’oliva verge extra i oleoturisme situat a Valls de Torroella (Bages)- ha elaborat un prototip que anirà destinat a productes de parafarmàcia. No tota la producció es farà d’aquesta manera ja que, segons explica la seva responsable, Aïda Llaudó, té un procés de producció molt complicat i costós. Així doncs, l’oli per cuinar de la varietat corbella es podrà trobar també de manera convencional -com ja passa ara- als supermercats.