Obres per adaptar i modernitzar aquest servei a l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova ha iniciat unes obres per adaptar i modernitzar el servei de Diagnòstic per la Imatge. Concretament, s’ha d’ampliar el servei per instal·lar-hi, entre altres aparells, un PET-TC que és utilitzat per al diagnòstic i seguiment de malalties oncològiques, neurològiques i cardiovasculars. La prova PET-TC combina les imatges de tomografia per emissió de positrons (PET) amb la tomografia computada (TC). Això permet obtenir informació més precisa i un diagnòstic més exacte, atès que l’exploració per PET mesura funcions importants del cos, com ara el metabolisme, i les imatges de la TC proporcionen una excel·lent informació anatòmica.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

«Amb aquest equip de diagnòstic evitem els desplaçaments d’uns 2.000 pacients l’any a altres hospitals de Barcelona i apropem la tecnologia al territori, millorant l’accessibilitat dels pacients i la seva qualitat de vida», afirma el doctor Leandre Fernández, director clínic territorial de Diagnòstic per la Imatge i Medicina Nuclear de l’ICS Lleida, Alt Pirineu i Aran, de l’IDI Lleida i de Gestió de Serveis Sanitaris. Actualment, l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova disposa d’un PET-TC en una unitat mòbil que, de manera provisional, està ubicada en un annex a l’Espai Hospitalari Polivalent fins a la instal·lació definitiva de l’equipament fix a l’interior de l’HUAV, prevista per al setembre de 2023.

 

A banda del PET-TC, les obres del servei de Diagnòstic per la Imatge també serviran per instal·lar una ressonància magnètica (RM 3T) que permetrà la realització d’un major nombre d’exploracions complexes, tant de pacients ingressats com d’ambulatoris. Actualment, és una de les proves amb més demora, cosa que permetrà una reducció de les llistes d’espera. Així mateix, s’instal·laran un nou SPECT/TC i un TC d’alta gamma, que permetran augmentar el catàleg de prestacions, minimitzant el desplaçament de pacients fora de Lleida.

 

Per executar aquestes obres d’adaptació del servei ha estat necessari traslladar el servei de Rehabilitació a l’antic Hospital de Dia Oncohematològic, ubicat a la planta baixa de l’Hospital, al costat del vestíbul principal. «Amb aquestes obres ampliem i adeqüem el servei per dimensionar els espais i fer-los més eficients i accessibles, i incorporem noves modalitats de diagnòstic per la imatge per posar-nos al nivell dels grans hospitals de Catalunya», afirma el doctor Leandre Fernández.

Ara, la principal cartera de serveis de les diverses àrees de Diagnòstic per la Imatge – Medicina Nuclear està formada per les radiografies simples i de contrast; mamografies; intervencionisme de mama; tomografia computada; ressonància magnètica, ecografies; medicina nuclear (gammagrafies, densitometries, gangli sentinella, etc.) i radiografia intervencionista vascular (arteriografies, angioplàsties, etc.). L’any 2021, el servei va atendre un total de 280.800 visites repartides entre els hospitals Arnau de Vilanova, de Santa Maria, Hospital Comarcal del Pallars i l’Atenció Primària de Lleida, on també es fan radiografies convencionals.