Sense Categoria

Obren la porta a noves intervencions a esglésies del Pirineu com a la de Saurí

Avatar
  • novembre 18, 2018
  • 3 min read
Obren la porta a noves intervencions a esglésies del Pirineu com a la de Saurí
L'artista Santi Moix davant de l'altar de l'església de Saurí, al Pallars Sobirà

L'artista Santi Moix davant de l'altar de l'església de Saurí, al Pallars Sobirà | LleidaDiari.cat

 

El bisbe d'Urgell, Joan Enric Vives, i la consellera de Cultura Laura Borràs, han obert la porta a noves intervencions artístiques a esglésies del Pirineu. Així ho han anunciat durant la inauguració de les pintures murals, que l'artista Santi Moix, ha fet a l'església de Sant Víctor de Saurí, al Pallars Sobirà. Laura Borràs ha dit que és bo que «artistes contemporanis ajudin a repensar els monuments» com les esglésies, sempre prioritzant la conservació dels edificis.

 

Joan Enric Vives ha explicat que el Bisbat d'Urgell té més de 500 ermites romàniques per conservar i restaurar però que si a més a més amb algunes «es pot fer intervencions de qualitat», com les de Santi Moix, «molt millor». La intervenció pictòrica de l'església de Saurí es podrà visitar de manera estable a partir del 2 de març del 2019. Pels dies 22 i 29 de desembre s'han programat visites guiades. Pel que fa a l'obra de Santi Moix és atrevida, enigmàtica i de vegades inquietant. Navega entre l'abstracció i la figuració, ocupant un paper rellevant la natura i la relació de l'home amb aquesta. Tot aquest món és el que ha plasmat a l'església de Sant Víctor. Els treballs s'han dilatat en el temps des del 2015 al 2018.

 

Les bases de la intervenció de Santi Moix es fonamenten en els següents principis: la natura com a element de la cosmogonia religiosa, els colors, la gent de la vall i un espai de recolliment, meditació i pregària. La tècnica de la pintura al fresc és la que domina bona part de la intervenció artística que s'ha portat a terme. Per a realitzar alguns dels elements que acompanyaran l'obra, fonamentalment flors i elements vegetals, s'ha fet amb material sintètic adherit al morter de calç. Finalment, la flor central de l'absis s'ha fet amb porcellana.

Primer pla de l'artista Santi Moix, durant la inauguració de l'església de Saurí

Primer pla de l'artista Santi Moix, durant la inauguració de l'església de Saurí | LleidaDiari.cat

 

 

Aquesta intervenció ha de suposar dinamitzar culturalment i turísticament el poble de Saurí, de poc més d'una dotzena de veïns. Entre els que hi estiuegen hi ha l'artista Santi Moix i d'aquest vincle va sortir la iniciativa. La gent del poble, que sempre el veien anar amb el cavallet i les pintures amunt i avall, li van proposar pintar l'església.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *