Obren les inscripcions pel primer Open Vall Fosca postpandèmia

Després de tres anys sense poder-se celebrar, l’Open Vall Fosca ha obert les inscripcions per a la seva 16a edició, prevista pel pròxim 18 de febrer. En aquests moments, la zona ribagorçana-Vall Fosca és una de les poques als Pirineus on encara es troba en unes bones condicions per sobre dels 1900 m. De totes maneres, l’organització espera més nevades per poder traçar un recorregut que permeti als participants gaudir de l’esquí de muntanya i de l’entorn i els paisatges d’aquest indret dels Pirineus, ubicat entorn del parc nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. El recorregut es definirà els dies previs de la cursa en funció de la meteorologia i del perill d’allaus.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Com en les edicions anteriors, serà inèdit i els participants no el coneixeran fins al dia abans. En la darrera edició el 2019,es va realitzar un recorregut de 21 km, amb un desnivell acumulat d’uns 2.100 metres, i es va traçar per una zona segura al voltant de la zona de Rus. Els participants van sortir de Sallente i van passar de la collada de Fontsobirana, cap als estanys de Morera, Salado, Travessan, Francí i fins al Castell de Rus, i la tornada la van fer pel crestell de Rus i buscant el GR11 fins a Tapat, per acabar fent l’últim ascens per tornar a la collada de Fontsobirana i enfilar la baixada final a Sallente.15 edicions de l’OpenAl 1995 es feia la I Travessa d’esquí alpinisme Pallars Jussà –Vall Fosca, amb pocs mitjans, molta il·lusió i un esperit de fer una travessa d’esquí alpinisme en estat pur.

En aquella primera edició van participar-hi 42 parelles i es van posar les bases de la que ara és possiblement la travessa més popular dels Pirineus dins d’aquesta modalitat. Durant aquests anys, esquiadors que ara formen part de l’elit de l’esquí-alpinisme han guanyat la cursa. Així, per exemple, el 2008, Kilian Jornet juntament amb Javier Martin, van ser els vencedors en categoria masculina, i en categoria femenina, la també coneguda Mireia Miró amb Izaskun Zubizarreta.