Obre el pavelló 3 de Fira de Lleida amb 122 places per a temporers

El pavelló 3 de Fira de Lleida ha obert aquest dimarts les portes per acollir persones temporeres arribades a la ciutat per treballar a la campanya de la fruita i que no tenen on allotjar-se. Enguany, s'han instal·lat 122 llits, en comptes d'hamaques, i s'han millorat els serveis de bugaderia i consigna. També s'hi ofereix esmorzar i sopar i hi ha dutxes i lavabos.

 

A l'exterior del recinte s'ubica l'oficina única que ofereix atenció sociolaboral. La previsió és que entre 20 i 30 persones passin aquesta primera nit al pavelló, entre les quals les onze que s'allotjaven a la parròquia de Sant Ignasi. La Paeria té constància d'entre 30 i 40 temporers en situació de carrer, una situació que «no té res a veure amb la de l'any passat», assenyalen.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

L'Ajuntament de Lleida ha posat en marxa el dispositiu integral d'atenció als temporers que se centralitza al pavelló 3 de Fira de Lleida, habilitat com a espai d'acollida amb capacitat per a 122 persones i que estarà obert fins al 31 d'agost. Els serveis de l'Oficina d'Atenció Única (en servei des del dia 3 de maig a les instal·lacions de serveis socials) s'ofereixen des d'aquest dimarts en uns mòduls annexos al pavelló per facilitar la coordinació del servei.

 

La principal novetat d'aquest any

La principal novetat d'aquest any és la millora en la confortabilitat d'aquest equipament, amb la substitució d'hamaques per llits, la posada en marxa del servei de consigna (amb 130 unitats) i la zona de bugaderia ( amb 4 rentadores-assecadores), segons ha explicat la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall.

 

Per aquesta campanya agrària, la Paeria ha tret a concurs la cogestió dels diferents serveis que es donen al pavelló com ara els de consigna, vigilància o àpats, que oferirà l'empresa Fundación Samu de manera conjunta amb l'Ajuntament. La coordinació general i els criteris fixats per a l'atenció el porta a terme la Paeria amb l'equip de treballadors socials i educadors municipals, que treballaran de forma coordinada amb els professionals que realitzaran els serveis específics dins del pavelló.

 

«Oferim un servei integral adreçat a vetllar perquè les persones que desitgen treballar i es troben inicialment en situació de vulnerabilitat, ho puguin fer, oferint-los un espai i entorns dignes com ho és la seva voluntat de recerca de feina vingudes de punts llunyans», ha assenyalat Sall. Així mateix, ha indicat que el pavelló atendrà tant a persones en situació regular i que, per tant, poden treballar, com a sensepapers que puguin arribar a la ciutat durant l'estiu.

 

El pavelló estarà obert de les 18 h a les 8 h. Les persones poden pernoctar i utilitzar els diferents serveis que s'ofereixen durant set nits a partir de la primera entrevista de l'oficina d'atenció, amb una pròrroga de tres dies si fos necessària. Passat aquest període els treballadors socials en faran una nova valoració per avaluar possibles situacions de vulnerabilitat i els recursos més adients per fer-hi front.

 

Serveis

El dispositiu ofereix servei de dutxes en mòduls, en horari de matí i de tarda (de 8 h a 10 h i de 19h a 21h) que podran utilitzar persones que no pernoctin al pavelló. Els àpats se serviran de 6.30h a 9h i de 20h a 22h en la zona de bar del pavelló que està en servei durant les fires. La licitació d'aquest any inclou una major varietat en el tipus d'àpats, adaptats a les diferents cultures de procedència dels temporers. L'autoservei de bugaderia es podrà fer en horari de tarda, les rentadores funcionen amb fitxes i amb un sistema de sabó monodosi.

Obre el pavelló 3 de Fira de Lleida amb 122 places per a temporers

Obre el pavelló 3 de Fira de Lleida amb 122 places per a temporers i sensesostre | LleidaDiari.cat

 

Cens per avaluar les necessitats de la campanya agrària a Lleida

Per la seva banda, el regidor de l'Horta, David Melé, ha destacat la transversalitat del projecte d'acollida a les persones temporeres. Així mateix, ha remarcat que Lleida «exerceix la capitalitat» en la campanya de la fruita, però ha valorat que es treballa de forma coordinada amb els municipis fruiters de l'entorn. Melé també ha explicat que han posat en marxa, amb la col·laboració dels pagesos de l'Horta, l'elaboració d'un cens per avalar la necessitat de mà d'obra que té la ciutat durant la campanya agrària. A la vegada, també permetrà conèixer les necessitats pel que fa a l'atenció a les persones que arriben a Lleida per treballar-hi.

 

Punt d'atenció personalitzada

L'Oficina Única d'Atenció té com a funció principal acompanyar els temporers en la recerca de feina i facilitar informació dels serveis que inclou el projecte d'atenció social i l'acreditació necessària per fer-ne ús. A l'Oficina Única d'Atenció es realitza la primera acollida i anàlisi de la situació social dels temporers. Els professionals de l'oficina són els qui detecten les situacions de possible vulnerabilitat d'aquestes persones.

El servei de l'Oficina Única d'Atenció ofereix atenció social i laboral i assessorament jurídic sobre drets laborals i drets humans. També es gestiona des d'aquest servei mediació comunitària intercultural. L'oficina d'atenció única està oberta de les 8.30 h a les 13.30 h i de les 18 h a les 20.30 h. Aquest any s'incorporen als professionals que atendran els temporers membres dels diferents sindicats.

 

El dispositiu especial d'atenció als temporers d'aquest any incorpora dos agents de suport, que ajudaran a les persones que estiguin buscant feina a apuntar-se a diferents borses i empreses. Aquest servei es complementarà amb les tasques d'assessorament i gestió de casos que realitzarà un jurista que formarà part de l'equip que atendrà els temporers a l'Oficina d'Atenció Única. També formaran part de la campanya quatre mediadors interculturals per executar tasques de mediació i acompanyament a les persones, així com intervenció en l'àmbit comunitari.

 

Protocol covid-19

El pavelló 3 de Fira de Lleida compta amb un protocol covid-19 dissenyat des de la Paeria per minimitzar els possibles casos de contagi. S'ha establert un circuit al pavelló, s'han sectoritzat els diferents serveis i s'ha realitzat una senyalització horitzontal d'entrada i sortida en compliments de les mesures de seguretat vigents. El protocol inclou la derivació de les persones que presentin algun símptoma als recursos sanitaris (CUAP, CAP o hospital). Com ja es va fer l'any passat, a l'entrada del pavelló hi haurà una càmera de presa de temperatura, cada dia es lliuraran mascaretes als usuaris i hi haurà equips EPI a la seva disposició.

 

Lloguer d'habitacions en pisos a 4 euros la nit

El servei d'acollida social i d'atenció a les necessitats bàsiques es desdobla aquest any amb l'oferta residencial dels pisos que ofereix l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya (AHC). En concret, s'oferiran 104 places repartides en 18 pisos, 14 de l'EMU i 4 de l'ABC, distribuïts en diferents barris de la ciutat. El cost serà de 4 euros la nit i s'haurà de dipositar una fiança de 100 euros. Un dels habitatges estarà destinat a dones. Aquesta nova modalitat d'allotjament que s'estrena enguany s'adreça a temporers que estiguin treballant i que, per tant, disposen dels recursos per assumir el cost d'aquest servei. Els habitatges s'estan acabant d'adequar i ja es podran utilitzar cap a finals d'aquesta setmana o començaments de la vinent.