Obre a Lleida una nova Barnahus per a infants i adolescents que han patit violència sexual

El Departament de Drets Socials de la Generalitat ha obert aquest mes a Lleida una nova Barnahus, la casa dels xiquets i les xiquetes. Es tracta d’un recurs especialitzat per atendre infants i adolescents víctimes de violència sexual i les seves famílies.

El de Lleida és el cinquè servei d’aquestes característiques que el Govern posa en marxa, després que l’any 2020 n’iniciés el pilotatge a Tarragona i ja s’hagin activat les Barnahus de Terrassa, la Seu d’Urgell i Granollers. El Departament de Drets Socials continuarà obrint Barnahus per comptar amb un total de 13 a tot Catalunya. Així, a banda dels centres que ja estan actius, està previst que en les properes setmanes entrin en funcionament Barnahus a Tortosa, Girona, Vilanova i la Geltrú, el Prat de Llobregat, Barcelona, Badalona, Mataró i Manresa.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, i la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, van inaugurar el passat 12 de març a la capital del Segrià la nova Barnahus, que està situada al carrer Arquitecte Morera i Gatell. Aquesta és una ubicació provisional, l’emplaçament definitiu serà en uns terrenys cedits per la Paeria al carrer Sant Paulí de Nola. Per a la construcció i adequació del nou edifici, el Departament de Drets Socials hi invertirà 1,2 milions d’euros del fons Next Generation EU i preveu que estigui en funcionament el 2026. Aquest servei atendrà infants i adolescents de la vegueria de Lleida que hagin patit violència sexual, i també les seves famílies.

Seguint amb el model de Tarragona, la nova Barnahus disposa d’una recepció i dues sales d’espera equipades amb mobles, joguines, revistes i llibres adients a l’edat i a les necessitats dels infants i adolescents; un espai de treball per als professionals; l’espai de coordinació, dos espais per a entrevistes amb infants i un tercer per entrevistes als adolescents.

Compta amb un espai polivalent per atendre les famílies que també pot fer funcions de sala de reunions; una sala d’exploració forense on es realitza la prova preconstituïda i les entrevistes forenses; una sala d’observació per visualitzar les entrevistes; una sala d’exploració mèdica amb bany; una petita cuina, i un espai amb funcions de menjador per les famílies i que també pot ser utilitzat com a sala de reunions o entrevistes, entre d’altres.

Les Barnahus disposen de llibres, revistes i joguines per a infants i adolescents. / Departament de Drets Socials

Model d’atenció integral

Les Barnahus són un servei que s’inspira en el sistema d’atenció als abusos a menors que s’aplica en els països nòrdics (Barnahus vol dir «casa de nens» en islandès). Es tracta d’un model d’atenció integral a les víctimes on tots els departaments que intervenen en un cas es coordinen i treballen sota el mateix sostre, en unes dependències, lluny de comissaries i hospitals, que permeten crear un entorn amigable per als nens.

Aquests tipus de centres disposen, a més, d’un circuit tancat de televisió per gravar el testimoni de l’infant o l’adolescent que permet crear una prova preconstituïda. Així, s’evita que la víctima hagi de declarar una mitjana de quatre vegades en diversos llocs i davant diferents persones.
L’objectiu principal del servei és doncs la valoració, l’atenció, el tractament i el seguiment de qualsevol infant i adolescent de la vegueria de Lleida que hagi patit violències sexuals, per bé que els professionals del centre col·laboraran també en la prevenció i detecció d’aquesta xacra.

L’equip professional que treballarà a la Barnahus està format per una coordinadora, una adjunta a coordinació, dues treballadores socials, dues psicòlogues i una administrativa. El Departament de Drets Socials ha contractat també dos tècnics que seran la porta d’entrada dels casos i en faran el seguiment, la derivació i l’avaluació. També s’hi desplaçarà personal de l’equip tècnic penal, metge forense, professionals d’atenció a la víctima del Departament de Justícia; així com pediatre, infermera o psicòlegs del Departament de Salut, entre d’altres.

En el decurs de la inauguració del centre de Lleida, el conseller Campuzano va destacar que la implantació de Barnahus arreu del país és un projecte transversal i prioritari pel Govern i que Catalunya és capdavantera: «Som pioners. Amb la xarxa de Barnahus, Catalunya és referent al sud d’Europa en l’abordatge de la violència sexual contra la infància».

D’altra banda, la consellera Ubasart va remarcar que «amb la Barnahus anem transitant d’una administració burocràtica a una administració empàtica, on els diferents serveis són els que es desplacen fins a l’infant o adolescent i no a la inversa».

Més informació al web dretssocials.gencat.cat/barnahus.