Societat

L’obesitat potencia el risc cardiovascular en persones nascudes amb baix pes

Un treball liderat pel Clínic-IDIBAPS demostra una resposta atípica del cor en el col·lectiu

Marta Romera
  • gener 21, 2023
  • 3 min read
L’obesitat potencia el risc cardiovascular en persones nascudes amb baix pes

Un estudi liderat pel Clínic-IDIBAPS ha demostrat que el fet d’haver nascut amb baix pes limita la capacitat del cor d’adaptar-se quan hi ha un altre factor de risc cardiovascular, com l’obesitat. Així, en les persones nascudes amb baix pes que tenen obesitat en l’edat adulta hi ha una resposta atípica del cor, que no té la capacitat d’augmentar la seva massa muscular i mida per bombar la sang i funciona pitjor. Les persones nascudes amb baix pes representen el 10% dels naixements. Aquestes tenen fins a tres vegades més probabilitats de tenir un infart de miocardi i també més risc d’hipertensió, ictus, diabetis o síndrome metabòlic.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En un estudi previ del mateix equip, es van descriure canvis cardíacs en adults nascuts amb baix pes. Es va veure que presenten diferències en l’estructura i la funció del cor i tenen menys capacitat per fer activitat física que la resta quan són adults. Tot i això, no està clar el mecanisme pel qual aquests cors són més susceptibles.

 

D’altra banda, se sap que l’obesitat és un factor de risc cardiovascular que sobrecarrega el cor, ja quan una persona té obesitat el cor ha de treballar més, ja que ha de bombar sang per a una major superfície. A partir d’aquí, en el nou treballa s’ha estudiat com reacciona el cor d’una persona adulta que va néixer amb baix pes i que en l’edat adulta té obesitat per entendre com interaccionen els dos factors de risc cardiovascular en aquest col·lectiu.

Per al treball es van fer servir dades d’una cohort de 155 adults, la meitat amb baix pes al naixement i l’altra meitat amb creixement fetal adequat, de les quals es tenia una ressonància magnètica cardíaca. Els investigadors van analitzar la interacció entre el pes al naixement i el grau d’obesitat central (definit per la relació cintura-maluc) utilitzant un mètode d’anàlisi complexa de l’estructura del cor (‘statistical shape analysis’).

 

Els adults que van néixer amb baix pes tenien una resposta atípica a l’obesitat. Una persona amb creixement fetal adequat, quan té obesitat, el seu cor ha de treballar més i bombar més sang. Per aconseguir-ho, s’hipertrofia, és a dir, fa més massa muscular, i es fa més gran (es dilata). Però en les persones que van néixer amb baix pes, no hi ha la capacitat d’augmentar ni la massa ni la mida cardíaca, amb el que el seu cor funciona pitjor i també empitjora la capacitat de fer exercici. La coordinadora de l’estudi, la metgessa Fàtima Crispi, explica que això fa que el cor sigui massa petit i necessiti augmentar de forma desproporcionada la seva freqüència de batec per mantenir el seu rendiment.

L’estudi remarca la importància d’impulsar mesures preventives per promoure un estil de vida saludable en aquesta població. El treball s’ha publicat a la revista ‘European Heart Journal’.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *