L’obesitat i l’ús de pantalles són factors associats al mal d’esquena en adolescents

El mal d'esquena crònic està augmentant entre els adolescents europeus per l'increment del temps que passen davant de les pantalles i per l'obesitat. Són els factors implicats en aquest mal, a l'alça, segons un estudi del grup de recerca en dolor Algos-Càtedra de Dolor Infantil de la Universitat Rovira i Virgili (URV).

 

La investigació ha utilitzat les dades d'una gran enquesta transversal de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre el comportament en la salut de nois i noies en edat escolar. S'han estudiat les respostes de 432.000 adolescents, de 27 països, recollides entre el 2002 i el 2014. En el període de vigència de l'enquesta, la prevalença del mal d'esquena crònic va passar d'afectar el 18,3% dels adolescents europeus al 21,6%.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge d'una noia amb un mòbil

L'obesitat i l'ús de pantalles són factors associats al mal d'esquena crònic en adolescents | LleidaDiari.cat

 

Els factors identificats són modificables

Per als investigadors, els resultats «són clínicament molt importants perquè els factors identificats són modificables», i mostren «alternatives» per ajudar a prevenir l'increment de la malaltia, per exemple reduir el temps dedicat a activitats sedentàries, com ara l'ús de mòbils o ordinadors, i pal·liar l'obesitat en aquesta població.

 

Segons l'estudi, l'augment del temps dedicat a activitats sedentàries i l'obesitat no expliquen, per si sols, l'increment del mal d'esquena crònic, i suggereixen que altres factors, com poden ser la qualitat del son i problemes psicològics – com l'ansietat i la depressió-, també hi podrien estar implicats.