La variant BA.5 de la covid ja és la majoritària a Catalunya

El BIOCOMSC ha atribuït la pujada ràpida de casos a la variant BA.5, que ja seria majoritària a Catalunya. Un cop activada la nova web del sistema de dades de vigilància epidemiològica, el grup ha remarcat que aquesta variant representava més del 30% el 5 de juny, i amb el procés de substitució que es veu en les dades, ja seria la majoritària.

 

«El seu creixement coincideix amb l'augment de la positivitat i la detecció de casos», conclouen els investigadors, que creuen que aquesta variant estaria darrere de la pujada dels últims dies, amb un valor important de reinfeccions. «Això no vol dir que l'augment d'interaccions típiques del juny no pugui ajudar, però la nova variant sí que pot explicar el canvi ràpid en la trajectòria», diuen.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

En tot cas, el grup investigador de la UPC recorda que de moment no hi ha cap indicació que aquesta variant sigui més greu que la BA.2 en les dades internacionals, però admet que tampoc hi ha molta informació que no siguin mitjanes poblacionals. Aquí a Catalunya, de moment, el creixement a les UCI és baix, això no obstant sí que s'ha notat un augment en hospitalitzacions i visites als CAP.

El BIOCOMSC atribueix la pujada ràpida de casos a la variant BA.5, que ja seria majoritària | LleidaDiari.cat

 

El nombre d'infeccions per covid s'està incrementant

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha constatat aquest dimecres que el nombre d'infeccions per covid s'està incrementant i que això s'ha traduït en un augment d'ingressos hospitalaris. «Estem amatents i expectants», ha dit. Amb tot, ha precisat que no és un increment com el que es va viure a Nadal.

 

Per això, ha destacat que és important «normalitzar» la situació i també «intentar normalitzar la vida». En aquest sentit, ha assegurat que si bé els preocupa l'augment els casos greus continuen estabilitzats, amb unes 38 persones a les UCI per covid. «Hem de fer una vida normal, amb precaució», ha remarcat afegint que cal extremar les precaucions en el cas de les persones més fràgils, com les immunodeprimides o les més grans.