Categories: Societat

Nova normativa per millorar els menús escolars: Un pas cap a una alimentació més saludable

Quatre de cada deu escolars a Espanya mengen diàriament al menjador escolar, un motiu prou rellevant per assegurar la qualitat dels àpats que hi reben. Tanmateix, segons un estudi de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) realitzat el 2023 sobre 622 menús escolars, cap d’ells complia íntegrament les recomanacions nutricionals de l’AESAN. Tot i que s’han detectat millores respecte a anys anteriors, continuen existint carències com l’excés de patates, la poca presència de llegums, peix blau i ous, o la manca de varietat en fruita i verdures.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquestes mancances han empès l’OCU a demanar una actualització del marc normatiu, que s’ha concretat amb l’aprovació del Reial decret 315/2025, de 15 d’abril, que estableix criteris obligatoris per garantir una alimentació saludable i sostenible als centres educatius, tant públics com concertats i privats. Segons l’estudi ALADINO 2023, un 36,1% dels infants de 6 a 9 anys pateixen excés de pes, una xifra que augmenta fins al 46,7% en famílies amb ingressos inferiors a 18.000 euros. Per això, el menjador escolar esdevé un espai clau per educar en bons hàbits alimentaris i promoure la salut des de la infància.

La nova normativa regula dues àrees principals: els menjadors escolars i la venda d’aliments en màquines expenedores o cafeteries. Els productes venuts hauran de complir estrictes límits nutricionals, com un màxim de 200 kcal per ració, i es prohibeixen aquells amb excés de greixos saturats, sucre o sal, així com les begudes energètiques.

Pel que fa als menús, es prioritzen les verdures, llegums, peixos, ous, fruita fresca i làctics sense sucre. Es promou també l’ús de tècniques culinàries saludables i es limita el consum de fregits i plats precuinats. A més, s’inclouen requisits de sostenibilitat: presència de productes de temporada, ecològics, i de producció local o sostenible.

Tot i les millores, l’OCU considera que encara hi ha marge per avançar: caldria incorporar més verdures senceres, garantir pa integral diari, ajustar les racions per edat, informar de canvis en el menú, millorar l’espai de menjador i utilitzar aquest temps per educar en hàbits saludables. Finalment, l’OCU destaca la preferència de les famílies per menjar cuinat al mateix centre. Els resultats ho avalen: un 55% dels menús de línia freda no superaven les proves, davant del 39% dels elaborats in situ. Amb aquest nou decret, es fa un pas important cap a un menjador escolar més saludable, equilibrat i educador.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Comencen les obres del primer pavelló desmuntable de Fira de Lleida

Fira de Lleida ha iniciat els treballs de construcció d'un nou pavelló, el primer que…

2 hores ago

Suspenen de sou i feina un professor de la UB acusat d’assetjament sexual

La Universitat de Barcelona ha suspès de sou i feina el professor de la facultat…

3 hores ago

‘El Príncep’ de Maquiavel arriba a CaixaForum Lleida

El pròxim dilluns 19 de maig, CaixaForum Lleida acollirà una nova sessió del cicle Grans…

4 hores ago

Mig miler de ‘petits científics’, al Congrés Anna Gené

Un total de 500 nenes i nens d'entre 8 i 12 anys de 10 escoles…

5 hores ago

L’avís d’un ciutadà permet detenir tres homes que acabaven de robar a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han detingut tres homes de 23 i 24 anys com a presumptes…

11 hores ago

T’interessa: Es confirmen les platges catalanes que prohibiran fumar aquest estiu

Els 25 municipis del litoral de la Diputació de Barcelona han acordat prohibir fumar a…

11 hores ago