Instauren una nova línia de Tren de la Pobla de Segur

La línia de tren de la Pobla de Segur comptarà ja aquest abril amb una nova freqüència que sortirà al migdia de Lleida. D’aquesta manera els veïns del Pallars no hauran d’esperar a darrera hora de la nit per tornar al Pallars. Aquesta actuació dona resposta a la demanda formulada pel territori així com l’ajust que es farà en alguns horaris per millorar les connexions amb l’alta velocitat i incrementar la demanda de viatgers. Aquestes millores preveuen un increment de demanda de 32.760 viatgers/any. Antoni Segarra, president de Ferrocarrils de la Generalitat, ha descartat construir un hangar a la Pobla de Segur argumentant que els trens es reparen a la nit a Lleida.

Concretament, es duran a terme els següents ajustos horaris: s’avançarà 15 minuts, a les 4.59 hores, l’hora de sortida del primer tren de Lleida a La Pobla de Segur i s’avançarà també 15 minuts el tren que surt de Lleida a les 7.47 hores per connectar amb el tren d’alta velocitat Avant amb origen a Barcelona. L’avançament de l’hora de sortida del primer tren de Lleida, a les 4.59 hores, també implicarà que el primer tren des de La Pobla de Segur arribi a Lleida 15 minuts abans, a les 8.26 hores, perquè les persones puguin iniciar l’activitat a les 9 hores.

 

En la mateixa línia d’ampliar i millorar el servei, els dos trens que fins ara circulaven entre Lleida i Balaguer al migdia, perllongaran el seu trajecte amb origen i destinació La Pobla de Segur. Així doncs, sortiran de Lleida a les 13.39 hores i de La Pobla de Segur a les 13 hores. Fins ara ho feien a les 13.30 hores de Lleida i a les 14.08 hores de Balaguer.

 

La proposta que s’ha sotmès a valoració per part de la Comissió és fruit de l’anàlisi que ha fet Ferrocarrils de la demanda que podia suposar cadascuna de les millores proposades. La companyia n’ha valorat també les implicacions en termes de nous ingressos, de cost i d’oportunitat.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Durant la Comissió de Seguiment, Ferrocarrils també ha presentat els resultats de l’any 2022 en termes de demanda, qualitat del servei, inversions executades i tancament de la temporada del Tren dels Llacs.

 

L’any passat, la línia Lleida – La Pobla de Segur va assolir els millors resultats des del 2016, primer any d’explotació del servei ferroviari per part de Ferrocarrils, i va superar les xifres prepandèmia. Així, durant el 2022 es van fer 278.000 viatges, un 34% més que l’any anterior i un 10,5% més que el 2019.

 

Els principals indicadors de qualitat del servei de Ferrocarrils a la línia Lleida – La Pobla de Segur també van assolir valors molt elevats. L’Índex de Control de Qualitat, que permet controlar diàriament i de manera objectiva el grau de compliment del servei real respecte al servei programat, va ser d’un 99,61% a la línia; i l’Índex de Satisfacció, mesurat a partir d’enquestes, es va situar en els 79 punts, el millor de totes les línies de Ferrocarrils. Pel que fa a la puntualitat s’ha situat en el 99,41%.

Les inversions fetes a la línia durant el 2022 es van xifrar en 12,09 milions d’euros entre infraestructura (71%), material mòbil (22%), senyalització i comunicacions (5%) i altres (2%). Les actuacions en infraestructura es van centrar en l’eliminació de passos a nivell, el reforç d’estructures de contenció en vessants, la rehabilitació de ponts i la renovació de la via.

 

Pel que fa al Tren dels Llacs, l’any passat es va tancar amb 5.820 persones visitants entre les circulacions del tren històric i del panoràmic. Aquest any, està previst que comenci la temporada el 22 d’abril i la finalitzi el 28 d’octubre.