Nova campanya d’excavacions arqueològiques en aquest jaciment de l’Urgell

El jaciment ibèric del Pla de les Tenalles, situat a la vall de l'Ondara i propietat de l'Ajuntament de Tàrrega, va acollir la setmana passada un camp de treball d'arqueologia dirigit a joves d'entre 15 i 17 anys. La iniciativa, impulsada des de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya, va aplegar una quinzena de nois i noies d'arreu de l'Estat.

 

S'hi va donar cita joves de València, Madrid o Sevilla entre altres procedències. Monitors de l'entitat educativa Quàlia es van encarregar de desenvolupar el camp de treball alhora que els arqueòlegs del Museu Tàrrega Urgell, adscrits a la Regidoria de Cultura de Tàrrega, van dirigir les excavacions. L'EMD El Talladell també presta suport a la iniciativa.

 

[predef]lleidadiari-grup-facebook-619[/predef]

 

Es tracta de la quarta campanya arqueològica al Pla de les Tenalles englobada dins els camps de treball de la Direcció General de Joventut. Els participants van conèixer de prop la disciplina arqueològica, les tècniques d'estudi i l'ús dels diferents instruments que requereix la intervenció.

Imatge dels jaciments ibèrics a Tàrrega

Nova campanya d’excavacions arqueològiques al jaciment del Pla de les Tenalles mitjançant un camp de treball de Joventut | Joel Minguell

 

La recuperació del patrimoni històric

A més de contribuir a la recuperació del patrimoni històric, els joves fomentaren la inclusió de persones amb necessitats especials. Així, durant la jornada també van participar en activitats formatives i de lleure amb els usuaris de l'Associació Alba, dedicada a la integració social. Paral·lelament realitzaren activitats al poble del Talladell, on van fer estada. Enguany, com a novetat, les persones participants al camp de treball del Pla de les Tenalles van participar en una trobada amb els joves del camp de treball de Cervera al municipi de la Granyanella.

 

Troballa d'una nova estructura

Aquesta nova campanya arqueològica volia desxifrar aspectes clau de l'antic poblat ilerget. Enguany s'ha continuat amb les excavacions a l'est del jaciment, fet que ha permès descobrir una estructura amb un dels extrems amb forma semicircular i compartimentada en diferents espais. «No en sabrem ni la funcionalitat ni la cronologia fins que fem l'excavació en extensió», explica Anna Colet, arqueòloga del Museu Tàrrega Urgell, que valora molt positivament la feina feta durant el camp de treball.

 

Antecedents

El Pla de les Tenalles és un poblat ibèric de dimensions mitjanes amb una cronologia que abasta del segle IV a.C als volts del 200 a.C i que s'abandonà dins el context de la segona guerra púnica entre romans i cartaginesos. La presència de nivells d'incendi en algunes cases excavades apunten a una possible destrucció del poblat en el decurs d'aquest conflicte.

 

L'assentament es troba situat al capdamunt i part dels vessants del tossal anomenat Comalleret. La descoberta científica del poblat és mèrit del desaparegut historiador verduní Ramon Boleda, qui realitzà les primeres excavacions el 1952. Posteriorment, el jaciment passà a mans de l'Ajuntament de Tàrrega arran de les excavacions per part de l'antic museu de la localitat, promogudes per Joan Tous Sanabra.