Els nous models de pedagogia infantil arriben a la fira Petitàlia de Lleida

Imatge d'arxiu d'una edició anterior

Petitàlia arriba amb noves propostes pels més petits de la família | LleidaDiari.cat

L'oferta d'educació per als més petits serà un dels pilars de la 14a edició de Petitàlia (La fira de criança, educació i turisme familiar), saló que tindrà lloc el 21 i 22 de març al Pavelló 4 de Fira de Lleida.

 

Els centres Tipi House, Col·legi Santa Anna, Iemer Nursery i Institució Lleida presentaran els seus innovadors mètodes educatius i proposaran als visitants jocs, xerrades, tallers i sortejos per il·lustrar les respectives ofertes d'aprenentatge.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Un nou concepte de pedagogia activa

Tipi House English Nusery és una escola infantil anglesa que segueix un nou concepte de pedagogia activa, integrant l'autonomia i els materials de Maria Montessori, la creativitat de la filosofia educativa Regio Emilia i la teoria de les intel·ligències múltiples de Howard Gardner. El centre practica l'acompanyament respectuós a l'infant, per tal que aquest se senti com a casa, la conciliació laboral (amb horaris flexibles) i treballa per ser Escola Verda, practicant el reciclatge i l'ús de materials no contaminants (joguines de fusta, etc.). L'escola ha introduït també aliments ecològics i de Km0 o proximitat en l'alimentació dels infants.

 

El centre proposarà activitats sensorials com la creació del pot sensorial on es combinen purpurina i aigua i en les quals els infants juguen amb el soroll i els colors. A més, el dissabte dia 21 de març ha organitzat una xerrada a càrrec de la nutricionista Naila Martínez, que parlarà entre altres conceptes de la baby-led weaning (BLW), l'alimentació guiada que ensenyà el nadó a prendre per si sol des de l'inici del deslletament alimentació complementària no trossejada.

 

Igualment, Tipi House sortejarà entre el públic 3 setmanes d'estades infantils estiuenques i farà un 50% de descompte als 5 primers visitants que matriculin els seus fills al centre durant la celebració del saló.

 

Nova oferta pedagògica del Col·legi Santa Anna de Lleida

Per la seva banda, el Col·legi Santa Anna de Lleida presentarà la seva oferta pedagògica relacionada amb el projecte Snoezelen, una proposta multisensorial basada en un pla de formació estructurat. Es tracta que els infants millorin la seva capacitat d'atenció i concentració, en un ambient relaxat, així com l'exploració i la descoberta a través dels sentits d'una forma diferent de la dels mètodes d'una aula ordinària. A través d'un seguit de materials especials (una columna de bombolles lluminoses, objectes il·luminats) els infants desenvolupen les seves capacitats i adquireixen coneixements específics, com per exemple saber els colors o números en anglès.

 

El Col·legi Santa Anna posarà a disposició dels visitants de Petitàlia una part del material relacionat amb aquest projecte, des de les relacionades amb la llum i el color (taules de llum, Arc de Waldorf) a l'anomenat 'Minimón, petites històries sensorials', un conjunt de petites peces de fusta (figuretes, floretes, pedretes, etc.) amb les quals els petits creen petites històries tot desenvolupant la imaginació, la creativitat i el llenguatge oral.

 

Cal remarcar que aquesta és una iniciativa pionera a Catalunya, ja que el Santa Anna va ser el primer centre de Lleida que aplica projecte Snoezelen a l'educació ordinària, és a dir, no en l'àmbit de l'educació especial. La proposta del centre lleidatà ha estat certificada com a Projecte d'Innovació Pedagògica pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

 

La immersió total en la llengua anglesa

Iemer Nursery desenvolupa un sistema que té com a pilar fonamental la immersió total en la llengua anglesa (fa servir les habilitats naturals de l'infant per aprendre amb facilitat durant els seus anys més vitals un segon llenguatge) i que es basa en la metodologia d'Emmy Pikler —una pediatra hongaresa que és un referent en aquest àmbit—, que afavoreix que en l'etapa compresa entre els 0-3 anys l'infant comenci a experimentar per si sol, se senti lliure i aprengui a partir dels seus propis moviments autònoms, dels seus èxits i dels seus errors. La inscripció al centre inclou un curs de natació i tot l'equip (roba).

 

Una singularitat molt interessant del centre lleidatà és el fet que s'ha fusionat amb el centre nordirlandès Kiddiwinkles Care & Learning Centre, amb un intercanvi de professorat entre les dues entitats que possibilitarà la presència a Lleida de professores nadiues d'aquell país.

 

Iemer Nursery serà present a Petitàlia amb material Pikler de fusta fet a Lleida, com ara una rampa o un arc en els quals els infants es podran moure amb tota llibertat, galledes i joguines, etc. Igualment, durant els dos dies de la fira durà a terme sessions per a pares i fills (a les 10.00, 12.00, 16.00 i 18.00 h) en les quals s'explicarà un conte senzill en anglès amb cançons participatives.

 

Institució Lleida treballa en metodologies innovadores

Finalment, Institució Lleida treballa en metodologies innovadores com les intel·ligències múltiples (segons el psicòleg Howard Gardner, hi ha diferents tipus d'intel·ligència, a les quals cal aplicar diferents tipus de mètodes educatius, més personalitzats) i el Visible Thinking, un mètode educatiu sorgit del grup de la Universitat de Harvard que té com a objectiu promoure l'esperit crític durant la infància i l'adolescència.

 

El centre desenvoluparà a Petitàlia el taller 'Tots som músics!' (taller destinat que pares i fills gaudeixin de la música), el dissabte; i els tallers 'El fabulós món de la robòtica' (taller pràctic per gaudir de les possibilitats pedagògiques de la robòtica) i 'Com fer un bon ús de les pantalles' (taller pràctic per formar infants en l'ús segur de les pantalles a les xarxes socials, videojocs, etc.), el diumenge. A més, tot el cap de setmana es faran les activitats de 'Pintacares' i 'Sorra quinètica', a més de la d''Art progressiu' (dissabte a la tarda) i de 'Kapla' (diumenge al matí). El darrer dia se sortejarà una estada English Summer.

 

A més d'aquestes propostes, els visitants trobaran a la fira un ampli ventall d'ofertes educatives, com ara escoles bressol, col·legis, activitats extraescolars, escoles d'idiomes, música i arts, criança i turisme familiar.

 

També et poden interessar…