Successos

Atenció: Apareixen nous casos d’abusos sexuals a l’Aula de Teatre de Lleida

Arran del documental 'El sostre groc' d'Isabel Coixet, la Paeria vol que s'investigui 4 responsables de l'aula

Marta Romera
  • octubre 31, 2022
  • 3 min read
Atenció: Apareixen nous casos d’abusos sexuals a l’Aula de Teatre de Lleida

La Paeria ha denunciat a la Fiscalia una desena de nous abusos sexuals a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida durant el curs 2018 – 2019. Demanen que s’investigui 4 responsables de l’aula municipal, dos homes i dues dones, que haurien comès els abusos o estarien al corrent de la situació i haurien callat. Una d’aquestes quatre persones encara estaria hi estaria treballant. Els fets s’han denunciat arran del documental ‘El sostre groc’, d’Isabel Coixet, que aborda els abusos a l’aula i recentment s’ha estrenat. Aquesta peça és una de les principals proves aportades a la justícia i, segons l’advocada Carla Vall, hi ha «suficient material probatori», a més del testimoni de les víctimes, per portar el cas a judici.

 

L’advocada Carla Vall ha explicat que els nous fets que ara s’han destapat ja s’han posat en coneixement de la fiscalia de Lleida. S’han aportat noves denunciants i proves per tal que la justícia pugui “estirar el fil”. Els fes s’atribueixen a 2 persones amb la connivència de dues persones més amb «càrrec de poder» dins de l’Aula i que segons la lletrada haurien de respondre per no denunciar els fets i mantenir silenci davant fiscalia i també el jutge.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

A diferència dels que es van denunciar el 2018 i que haurien tingut lloc entre el 2001 el 2008, aquests abusos sexuals no haurien prescrit i afectarien una desena de víctimes. En el seu moment, fiscalia va dir que els primers casos denunciats eren «rellevants penalment» però que havien prescrit i no podien ser investigats. Ara, tant la lletrada com la Paeria, confien que s’obrirà «l’oportunitat» perquè els abusos arribin a la justícia.

 

De la seva banda la tinent d’alcalde i regidora de Feminismes de la Paeria, Sandra Castro, ha demanat disculpes en nom de l’Ajuntament a les dones que van denunciar abusos al 2018, «per no haver fet aquest pas» que s’ha fet ara. En aquest sentit, ha manifestat suport total a les joves que han estat patint abusos fins als cursos recents i ha remarcat que les volen «acompanyar i acollir» amb tots els recursos municipals.

Castro ha recordat que l’Aula de Teatre es gestiona a través d’un contracte de concessió administrativa licitat l’any passat i que serà vigent fins a l’agost de 2023. En qualsevol cas, ha puntualitzat que els plecs actuals donen «majors garanties» que en el passat i que la voluntat és que l’aula sigui un espai segur de benestar i de garantia de drets dels menors i contra totes les violències sexuals.

 

Segons Castro, malgrat que l’aula treballa en aquesta direcció, «cal depurar responsabilitats». Per això, ha advertit al professorat que hagi promogut la «cultura de silenci i la por» per no malmetre la imatge de l’aula, que no poden continuar donant classes perquè en tot cas, són ells qui haurien malmès aquesta imatge de la institució.

Per tot plegat, la regidora ha assegurat que la Paeria revisarà en els dies vinents les adequacions i protocols de l’Aula i, si convé, estudiaran mesures pertinents per intervenir, amb la revisió de plec de condicions del contracte actual. Així mateix, ha afegit que si les condicions no són suficients, es faran modificacions i una nova licitació pel curs vinent.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *