Consulta la pionera iniciativa de Lleida que visibilitza les dones de l’àmbit rural

La delegació del Govern a Lleida ha presentat un nou projecte amb el qual vol visibilitzar i impulsar la transformació feminista a l’entorn rural de les comarques de Ponent. Amb el nom ‘Lleida, terra de dones transformadores‘, la iniciativa arrenca posant cara a 12 dones transformadores‘ que fomenten canvis al territori, contribuint a superar l’agropatriarcat. La primera fase del projecte consisteix a donar a conèixer les participants a través d’una pàgina web, xarxes socials i amb documentals i pòdcasts. Aquest diumenge, la iniciativa participarà a la Fira de Sant Miquel, on explicaran les seves històries, objectius i valors.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’acte de presentació del projecte s’ha fet aquest dilluns a la seu de la delegació del Govern a Lleida i ha comptat amb l’assistència de deu de les dotze participants, a més de la delegada Montse Bergés i la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Meritxell Benedí. L’objectiu de la iniciativa és posar cara a les dones transformadores de l’espai rural de les sis comarques de Ponent. A partir d’això, es vol crear un moviment que condueixi a la creació d’una agenda compartida d’aquestes dones que treballin amb el Govern per superar l’agropatriarcat.

La primera acció tindrà lloc el proper dia 1 d’octubre en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida. Totes les dones de capçalera explicaran les seves històries des de les 10 fins a les 14 hores a l’estand del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, ubicat al pavelló 3 de Fira Lleida. A partir de la identificació de les dotze protagonistes inicials, es preveu fer una dinàmica participativa per identificar-ne d’altres a tot el territori i generar un moviment a partir d’una sèrie d’accions que portin el col·lectiu a implicar-se de forma organitzada en la transformació feminista del món rural. Tots els materials i informacions que s’hi vagin integrant amb el temps seran inclosos a la pàgina web.

En aquesta segona fase del projecte, es disposarà d’una estructura portàtil, a mode de plató que arribarà a les places de les poblacions i que funcionarà d’estudi fotogràfic on hi seran retratades les dones que s’identifiquin amb el moviment per tal de continuar donant-li visibilitat i convocar-hi noves cares. Posteriorment, els retrats de les dones que s’hauran capturat al plató portàtil, s’imprimiran en grans dimensions i s’instal·laran en parets de les localitats.

La intenció de l’acció ‘Lleida, terra de dones transformadores‘ és aportar un model de promoció i visibilització del paper transformador de les dones en l’entorn rural que pugui ser desenvolupat en altres territoris de Catalunya, amb les adaptacions específiques corresponents. La iniciativa compta amb el suport dels departaments d’Igualtat i Feminismes i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.