‘Arquitectura a les Aules’ arriba per primera vegada a Lleida

En el marc de la Setmana d’Arquitectura, Lleida acull per primera vegada el programa ‘Arquitectura a les Aules’, una iniciativa de tallers d’arquitectura adreçada a centres educatius. Aquest programa permet que l’alumnat de primària i secundària observi, reflexioni i actuï sobre l’arquitectura del seu entorn més proper, amb l’objectiu de proporcionar una nova perspectiva sobre els espais que els envolten.

Web_LleidaDiari_Especial_01

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Organitzada pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) des del 2019 a Barcelona, aquesta iniciativa s’ha expandit enguany a les demarcacions de Lleida i Girona. Els tallers i xerrades van començar aquest dimarts als Jesuïtes Lleida Col·legi Claver, l’Escola Països Catalans, l’IES Torre Vicens, l’Escola Sant Jaume Les Heures i l’Institut Joan Solà de Torrefarrera. Pròximament, s’hi afegiran l’Escola Camps Elisis i l’Escola Joc de la Bola.

Orland Martí, vocal de la Demarcació de Lleida del COAC, ha destacat que «aquesta iniciativa forma part del programa educatiu ArquiEscola del COAC, dedicat a la divulgació de l’arquitectura entre la ciutadania, especialment infants i joves”. Martí assenyala que “en aquesta primera edició a Lleida participen set escoles i instituts, on arquitectes voluntaris ofereixen tallers sobre quatre temàtiques: descoberta de l’entorn, repensar els espais educatius interiors-exteriors, sostenibilitat i salut, i diversitat funcional i accessibilitat».

‘Arquitectura a les Aules’ a Lleida es durà a terme del 14 al 17 de maig, amb la participació de set centres educatius. A l’Escola Països Catalans, l’arquitecte Guillem Muñoz imparteix el taller ‘Gaudí(r)’. A l’Escola Camps Elisis, l’arquitecta Anna Solà ensenya sobre ‘Els materials en la construcció de caus i cases’. A l’Escola Joc de la Bola, les arquitectes Núria Laplaza i Mercè Manonelles fan el taller ‘Explorant l’Escola inclusiva’, i també ‘Explorant el llenguatge visual de l’Arquitectura’ a l’Escola Sant Jaume Les Heures. Al Col·legi Jesuïtes Lleida Claver, l’arquitecte Jordi Bosch imparteix el taller ‘Radioestèsia i alteracions geobiològiques en les persones i l’arquitectura’. A l’Institut Torre Vicens, l’arquitecta Laura Herrera fa els tallers ‘Repensem el pati’ i ‘Cobertes verdes’, mentre que a l’Institut Joan Solà de Torrefarrera, l’arquitecta Noemí Bañeres ofereix el taller ‘Analitzem el nostre centre, com influeix l’arquitectura en la nostra salut’.

Des del 2019, ‘Arquitectura a les Aules’ forma part del programa ArquiEscola del COAC, amb l’objectiu d’apropar aquesta disciplina als infants i joves, tal com estipula la Llei d’Arquitectura. En aquests anys, més de 24.000 alumnes de més de 200 escoles han participat en el projecte, algunes en més d’una edició.

La pandèmia de la COVID-19 va obligar a adaptar els tallers al format en línia el 2020, disponibles a ‘Aprendre des de Casa’ i al canal de YouTube del COAC. L’edició del 2023 va ser la més participativa fins ara, amb 95 escoles, 300 tallers i 8.100 alumnes. Les imatges i descripcions dels tallers d’aquests anys es poden veure a ‘Arquitectura a les Aules 5.0’.