El nou pressupost de Torrefarrera preveu una inversió rècord en obres

L’Ajuntament de Torrefarrera ha aprovat un pressupost per al 2023 de 6.549.355 €, el que suposa 650.000 € més que l’any anterior. Del total, es preveu una inversió rècord d’1.690.000 €, un 26% del pressupost, en equipaments i obres com són la construcció d’una nova piscina (320.000 €), la renovació de tot l’enllumenat (595.000 €), l’asfaltatge del carrer de baix i Indústria, l’enllumenat PP15 i el bombament aigües pluvials (491.000 € en total) i la reforma de la Casa Sorigué (260.000 €).

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, assegura que «és un pressupost molt ambiciós en un període de molta incertesa» per la crisi inflacionària, que ha frenat la licitació d’algunes obres. Fruit d’això, «tancarem l’exercici 2022 amb un superàvit important i un Romanent de tresoreria també molt gran, que permetrà incorporar-lo al pressupost del 2023 i finançar aquestes obres i altres», afirma Latorre, que alhora afegeix que aquest pressupost «estem segurs que ajudarà a continuar transformant el poble».

 

Cal destacar que un any més es congelen els tributs amb l’objectiu d’ajudar famílies i empreses a fer front a la situació actual. Tanmateix, hi ha un lleu increment en l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO) i la taxa del mercat, que respon a una major activitat prevista. Aquesta limitació voluntària dels ingressos, juntament amb l’increment de despeses, dificulten quadrar el pressupost. Així i tot, l’important Romanent de tresoreria del que es disposa permet afrontar aquesta situació i totes les inversions previstes. Quant al deute municipal, és d’un 40,31%.

Les inversions previstes, un 26% del pressupost, superen en 408.000 € les del pressupost anterior. Una partida que s’incrementarà amb incorporacions de romanents, fet que farà superar els 2 milions d’euros d’inversió.

 

Les despeses en recursos humans per a la Biblioteca Pública Providència Tomàs Freixenet i els nous vigilants comporten un increment dels costos de gairebé 120.000 euros, i les energètiques ascendeixen fins als 304.000 €, el que suposa 134.000 € més respecte al 2022. A més, els nous serveis, la biblioteca i el local juvenil Lo Sindicat, suposen un sobrecost de 173.000 € al pressupost.

 

L’equip de govern de l’Ajuntament, dialogant i obert, ha accedit a 11 esmenes d’ERC que ja estaven previstes pressupostàriament o en accions de govern de forma total o parcial, i 3 esmenes més que s’incorporaran mitjançant Romanents de tresoreria.