Nou itinerari per conèixer i embellir les 31 Stolpersteine de Lleida

Memòria Democràtica ha organitzat un any més un nou recorregut per donar conèixer i netejar les 31 llambordes Stolpersteine col·locades a Lleida el 2019 i 2023. L’activitat ha començat a les 10 h a la plaça Paeria, on n’han sortit tres grups que han recorregut els diversos carrers de la ciutat on hi són presents, la majoria situats al Centre Històric i Noguerola.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En la neteja hi ha participat el regidor de Drets Civils, Roberto Pino, juntament amb l’alumnat del Grup de Treball DEMD que va viatjar a Mauthausen la setmana passada per assistir als actes commemoratius del 80è aniversari de l’alliberament del camp.

Pino ha destacat l’activitat com un «acte simbòlic en memòria dels deportats lleidatans als camps de concentració nazi», així com «la importància que els joves treballin la Memòria Democràtica i siguin conscients dels actes que van ocórrer durant l’època feixista, ja que no tenen referents directes».

Les llambordes, en trobar-se al carrer, pateixen un procés de desgast i deteriorament i per això, de manera periòdica, des de la regidoria s’organitza aquesta tasca de neteja, que alhora recorda les persones de la nostra ciutat que van ser deportades a diversos camps de concentració nazis.

Entre els anys 2019 i 2023 s’han col·locat 31 llambordes i el proper dissabte 14 de juny se n’inauguraran 10 més en un acte commemoratiu. La regidoria té identificats 10 lleidatans deportats més.

El Projecte Stolpersteine és impulsat per Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Lleida amb la participació de l’Amical de Mauthausen i el Centre Excursionista de Lleida.

Aquesta iniciativa va ser desenvolupada per l’artista alemany Gunter Demnig als anys 90. Les llambordes es col·loquen davant de l’últim domicili conegut on va viure la persona deportada. Els vianants, en ensopegar amb les llambordes, poden llegir el text escrit damunt la planxa de bronze que conté escrites algunes dades i dates de la persona deportada. El fet d’inclinar-se per llegir-les és un senyal de respecte cap a les víctimes. Així doncs, les llambordes retornen, de manera simbòlica, el nom i els cognoms de les diverses víctimes del nazisme deportades als camps de concentració.