Neix el ‘Lleida Circuit Folc Festival’, un nou esdeveniment a la ciutat

El Grup Enderrock, el Centre Artesà Tradicionàrius i la Fundació Orfeó Lleidatà, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, presenten un nou festival amb tres propostes del XVIII Circuit Folc. Aquest es defineix com «músiques d’arrel que estimen la terra on han nascut i que s’aferren al paisatge amb orgull i compromís». Amb l’actuació de Bum Ditty, La Cosina i Ros, els dies 24, 25 i 26 de novembre a l’Espai Orfeó Lleidatà, dins de la programació del 1r Lleida Circuir Folc Festival. «Des dels Pirineus fins a l’Horta, passant per Mallorca fins als Apalatxes». El preu de les entrades és de 10 €/12 € amb un abonament pels tres concerts de 20 €.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

BUM DITTY

DIVENDRES 24 DE NOVEMBRE a les 22 h.

Proposta eminentment festiva on es fonen elements del folk nord-americà, la tradició del ball de violí i una alegria i una empenta encomanadisses sota el lideratge d’una jove violinista de la Garriga reconeguda de l’escena folk, Joana Gumí, amb el banjista nord-americà Ned Somerville. El seu espectacle, concentrat en l’estil old time – bluegrass, tradicional de les muntanyes Apalatxes, va guanyar l’any passat el quinzè Concurs Sons de la Mediterrània. Com a premi, aquest any presenten el primer disc, De l’1 al 10 molt xulo(Segell Microscopi, 2023), amb l’objectiu de difondre un estil de música i les seves danses, al costat de versions de cançons tradicionals i temes propis interpretats en català i amb un plantejament que sona a la vegada modern i mediterrani.

LA COSINA

DISSABTE 25 DE NOVEMBRE a les 20:30 h.

Una «cosina», a Cambrils, és una persona amb qui tens confiança, algú que pertany a la comunitat. Després d’haver estat l’acordionista de Roba Estesa, Clara Colom lidera La Cosina i presenta el seu primer disc, Hores vinguin (Coopula Edicions, 2023). El treball ofereix una barreja de ritmes d’arrel amb un directe festiu i compromès que vol abocar l’oient a les places plenes de garlandes, de sopars a la fresca, de llargues sobretaules i d’amor veïnal. «La Cosina és com una cassola a foc lent que cuina històries d’abans i les salteja a base de bateria, guitarra, baix i acordió».

ROS

DIUMENGE 26 DE NOVEMBRE a les 19:30 h.

El músic santboià Ricard Ros té un solatge vinculat a grups de folk com RIU i també a la cultura popular del Baix Llobregat. En el seu nou projecte personal, anomenat ROS, el protagonisme principal recau en el sac de gemecs, la cornamusa catalana, que sona acompanyada d’una poderosa banda de folk-rock per explicar històries ben arrelades a una cultura pagesa històricament rica i plena i actualment amenaçada pel formigó i l’especulació urbana.

18a EDICIÓ DEL CIRCUIT FOLC

El Circuit Folc fa 18 anys que dona veu i promocionant les diferents propostes de la música popular dels Països Catalans. Un cicle de concerts arreu del país que cobreix un dèficit en propostes de paràmetres semblants. Una iniciativa d’aquestes característiques va directament entroncat amb buscar una normalització del sector, equiparant-lo a altres escenes musicals, situant-lo al mateix nivell que el pop-rock i la cançó que ja gaudeixen d’espais propis. Els objectius marcats des de l’inici s’han consolidat aconseguint ser el primer circuit de música folk i tradicional dels Països Catalans, amb un caràcter anual i estable.

El Circuit Folc dona opció al màxim d’artistes nous i consolidats de l’escena folk catalana perquè participin en el circuit, prioritzant les produccions pròpies i les col·laboracions entre artistes, potenciant l’escena folk que necessita ampliar el marc de referència de les accions contemplades a festivals com el Tradicionàrius o la Fira Mediterrània de Manresa.

Al llarg d’aquests anys ha propiciat la col·laboració entre artistes de diverses procedències, sales de concerts i mitjans de comunicació generalistes i especialitzats, convertint-se en plataforma d’iniciatives inèdites i singulars, obtenint el màxim impacte mediàtic incentivant diferents produccions fent més atractiva la seva programació.