Nou descobriment: Un nou antiviral contra la covid podria reduir la mortalitat

Un estudi mundial amb participació de l'Hospital Germans Trias mostra que afegint l'anticòs monoclonal tixagevimab/cilgavimab al tractament actual contra la covid-19 amb remdesivir i dexametasona es podria reduir un 30% la mortalitat en pacients ingressats. En un assaig clínic realitzat a pacients hospitalitzats amb diferent gravetat, però que no requerien d'UCI, s'ha demostrat que aquesta estratègia és segura i especialment eficaç en aquells pacients més greus.

 

A diferència d'anteriors estudis amb altres anticossos monoclonals que perdien eficàcia davant òmicron, la variant predominant actualment, la combinació de tixagevimab/cilgavimab mantindria la seva capacitat de bloquejar aquesta variant del virus a les dosis administrades.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

L'assaig va avaluar el potencial d'una dosi intravenosa única d'aquest anticòs en persones hospitalitzades, però que no es trobaven a la UCI, a qui també se'ls administrava altres fàrmacs ja aprovats i utilitzats de forma rutinària, com el remdesivir o la dexametasona. De tot plegat se'n va avaluar la capacitat de recuperació i la mortalitat de les persones que participaven a l'assaig clínic.

Imatge d'una habitació amb un pacient amb covid

Un estudi mostra que afegint un nou antiviral al tractament contra la covid-19 es podria reduir un 30% la mortalitat | LleidaDiari.cat

 

Una millora significativa de les taxes de recuperació

Tot i que els resultats no van demostrar una millora significativa de les taxes de recuperació, aquesta nova estratègia sí que va portar a una reducció clínicament rellevant d'un 30% de la mortalitat, sobretot en pacients més greus que necessitaven concentracions d'oxigen més elevades o ventilació mecànica no invasiva. L'estudi, publicat a la revista mèdica The Lancet Respiratory Medicine, s'ha realitzat en coordinació amb l'FDA i l'Agència Europea del Medicament, que avaluaran la possibilitat que aquest fàrmac esdevingui un nou tractament addicional en els mesos vinents.

 

Un estudi d'abast mundial

L'estudi, acabat recentment, es va dur a terme a una vuitantena de centres d'arreu del món i, a Espanya, va comptar amb la participació de 150 persones ingressades a planta convencional i a unitats de semicrítics: 75 a l'Hospital Germans Trias i 75 més a altres hospitals del país. Haver inclòs un gran i divers nombre de pacients d'arreu del món és un dels punts forts de l'assaig, que suggereix que els resultats serien àmpliament generalitzables en no observar-se diferències en la seva eficàcia o seguretat segons la comorbiditat, l'estat immunodeprimit, o l'estat de vacunació dels pacients.