Societat

La nota que els catalans posen a l’actual Govern. Quina és la teva?

Es tracta d'una enquesta realitzada entre el desembre i el gener a 5.468 persones

Mar Laborda
  • febrer 25, 2023
  • 3 min read
La nota que els catalans posen a l’actual Govern. Quina és la teva?

Els catalans posen de mitjana una nota de 4,4 sobre 10 al Govern, segons una enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). Tot i això, el 53% dels enquestats aprova la gestió de l’executiu presidit per Pere Aragonès. Pel que fa als simpatitzants dels partits, els d’ERC són els únics que aproven el Govern amb un 5,4. Els votants dels exsocis del Govern, Junts, li posen un 4,8; els del PSC, un 4,7; i els d’En Comú Podem, un 4,6. Els que menys valoren l’executiu són els simpatitzants de Vox (3,2) i del PPC (3,3). La valoració dels enquestats pel que fa a la gestió del govern espanyol és inferior, d’un 4 sobre 10 de mitjana. Es tracta d’una enquesta realitzada entre el desembre i el gener a 5.468 persones.

En el cas de l’executiu presidit per Pedro Sánchez, només l’aproven els simpatitzants dels partits que formen part de la coalició: PSC (5,8) i En Comú Podem (5,2). Els votants d’ERC, formació política que dóna suport parlamentari al govern espanyol, el suspenen amb un 3,9. Mentre que els que donen una nota més baixa són els simpatitzants de la CUP (2,7) i de Vox (2,7).

 

 L’enquesta també pregunta per la valoració de la gestió dels governs municipals. En aquest cas, els ciutadans posen una mitjana de 4,9. I els municipis treuen millor nota com més petits són.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Pel que fa als diferents àmbits d’actuació del Govern de Pere Aragonès, el més ben valorat és la promoció de la cultura i de la llengua catalana (5,6), i el transport públic (5). En canvi, a la cua hi ha l’actuació del Govern en la lluita contra la pobresa (4,3) i la lluita contra el canvi climàtic (4,2). Fins i tot els simpatitzants d’ERC suspenen el Govern en lluita contra el canvi climàtic i posen un 4,9 a la lluita contra la pobresa i la seguretat ciutadana.

 

D’altra banda, destaca que el 79% dels enquestats considera que el Govern no explica prou bé a la ciutadania el que fa i per què. Només un 19% considera que ho fa bé.

El director del Centre d’Estudis d’Opinió, Jordi Muñoz, ha argumentat que els resultats d’aquesta enquesta no es poden comparar amb les anteriors, ja que, s’ha utilitzat una metodologia diferent. Per primera vegada, les enquestes no s’han fet telefònicament sinó a través d‘enquestes autoadministrades. En aquest cas, s’han enviat cartes directament a una mostra aleatòria que han rebut una o diverses cartes al seu domicili. Alguns dels enquestats han respost online i altres a través d’un qüestionari en paper.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *