Neix la Cursa del Dúgol a Algerri

Neix la Cursa del Dúgol a Algerri| Redacció – Fotografia: Diputació de Lleida

 

Algerri acollirà aquest diumenge, dia 23 d'octubre, la Cursa del Dúgol, fent referència a la llegenda de l'au feréstega i forta que antigament vivia al poble i atemoria el bestiar. La competició compta amb dos recorreguts: 5 i 10 quilòmetres, que transcorren pels secans de la localitat mostrat tot el cromatisme del paisatge.

La cursa està organitzada pel Club Esportiu 'Los Gessers' d‘Algerri i l’Ajuntament del municipi, amb la col·laboració de la Diputació de Lleida. El seu objectiu és oferir una jornada d’atletisme combinada amb el gaudi del cromatisme del paisatge àrid del terme municipal.
 
L'acte de presentació d'aquesta primera edició ha comptat amb la participació del diputat provincial, Paco Cerdà; de l’alcalde d’Algerri, Miquel Plensa, i del representant del Club Esportiu 'Los Gessers' Jesús Brufal. Tant Cerdà, com l’alcalde d’Algerri han coincidit en el fet que aquestes curses donen a conèixer els nostres pobles petits i mobilitzen la gent dels municipis. En aquest cas, hi participen 44 voluntaris en l’organització de la cursa del proper diumenge.    
 
La cursa pren el nom de Dúgol en record a una llegenda prou coneguda a Algerri. Aquesta història fa referència a l’au que visqué a començaments del segle XX en un cau, el cau del Dúgol molt a prop d’Algerri. Aquesta au per la seva envergadura atacava els ramats d’ovelles. Els ramaders farts d’aquesta situació van decidir caçar-lo i, per això, un pastor de casa Borràs el va caçar i va penjar les potes a la porta de casa seva, en record a aquesta gesta i a aquest animal tan feréstec i fort. 
 
Jesús Brufal del club esportiu ha explicat els dos recorreguts de deu i cinc quilòmetres que transcorren pel terme municipal d’Algerri en la seva vessant septentrional, és a dir, de la Serra Llarga vers el nord. Brufal ha afirmat que es vol posar en valor els secans i el cromatisme del paisatge a través d’aquesta cursa que permet gaudir del terme. S’arriba fins la Figuera, nucli agregat d’Algerri.  
 
En la cursa de 5 quilòmetres el desnivell acumulat es de 88 metres i a la cursa de 10 quilòmetres és de 90 metres. Aquesta darrera és puntuable a la Lliga Ponent. Els organitzadors preveuen arribar a 250 inscripcions.