Ja es coneix qui és el primer nadó de Lleida de l’any 2021

Ja es coneix qui és el primer nadó de Lleida de l’any 2021

Pla general de la façana principal de l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida. | LleidaDiari.cat

L'Ariet s'ha convertit aquest divendres, dia 1 de gener, en el primer nadó de Lleida. El petit ha nascut quan passaven quatre minuts de la una de la matinada a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida. Tot i que aquest nounat no ha estat el primer en néixer del territori català. La Yanira Carmona Jiménez ha estat el primer nadó de l'any 2021 nascut en un hospital del sistema públic de salut a Catalunya. Segons ha informat el Departament de Salut a través del seu compte de Twitter, ha nascut a les 0.00 hores i és de Constantí (Tarragonès). La petita ha pesat 3,150 quilos i els seus pares són l’Aleix i la Ma Carmen.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Per territoris, el primer naixement a la xarxa pública a Barcelona ciutat ha estat el de la Ines Valeria Anchundia Parraga, nascuda amb 2,790 quilos a l'Hospital Vall d'Hebron. Els seus pares són l'Alisson Anchundia i el Kevin Parraga. A la Catalunya Central el primer naixement del 2021 en un centre de la xarxa pública ha estat l'Arnau Artero Gras, que ha nascut a les 00.16 hores d'aquest 1 de gener a l'Hospital d'Igualada. El nen ha pesat 2,390 quilos. A la regió sanitària de Girona, el primer naixement de la xarxa pública ha estat Aday Larragay Duran, que ha nascut amb 3,210 quilos a les 00.45 hores a l'Hospital de Palamós. Per últim, a la regió metropolitana nord el primer naixement ha estat el del Ricardo, a les 00.18 hores.

 

16 setmanes de paternitat

A partir d’aquest 1 de gener el permís per paternitat s'amplia i passa a ser de 16 setmanes. D'aquesta manera, s'equiparen els permisos dels dos progenitors, que són amb el 100% del salari i de forma intransferible, és a dir, que un progenitor no pot cedir setmanes a l'altre. Els pares dels nounats estaran de permís obligatori i a jornada completa durant les sis primeres setmanes posteriors al part.

A partir de les sis setmanes, els progenitors poden decidir quan fer les altres 10 setmanes de permís que té cadascun, previ acord amb l'empresa, fins que el fill o filla faci 1 any. La condició és que s'ha de fer per períodes setmanals, siguin a jornada sencera o parcial, i que l'empresa ha d'estar avisada amb 15 dies d'antelació.