Música, cultura i gastronomia, els protagonistes de les Festes de la Tardor de Lleida

Les Festes de la Tardor promocionaran el talent local, en l’àmbit cultural, social i de la gastronomia, amb un centenar d’activitats que es desenvoluparan en diferents espais del Centre Històric. Les festes que tenen lloc al voltant de la festivitat de Sant Miquel “són una gran plataforma de la creativitat i de talent local”, en el marc de la “ciutat de les oportunitats”, ha afirmat l’alcalde Fèlix Larrosa durant la presentació de la programació. En l’acte també hi ha participat el regidor de Festes, Xavi Blanco, i representants de les entitats, col·lectius i patrocinadors que col·laboren en les festes.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

En la mateixa línia, Blanco ha apuntat que les Festes de la Tardor serveixen per “empoderar el talent local i el Centre Històric” i que es podran veure activitats per a tots els públics, i de “diferents llenguatges artístics”. Pel que fa a les novetats, destaca l’estrena del Mercat del Pla com a espai gastronòmic, on es podran degustar productes de qualitat i s’oferiran actuacions en directe. El paer en cap ha destacat que “es multiplica per 3 l’espai dedicat a la gastronomia”, fet que se suma a la tria d’un cuiner, Gonzalo Ferreruela, com a pregoner, en el marc de la voluntat del govern municipal de posar en valor Lleida i els productes de l’Horta com a referents en el món de la gastronomia. Altres activitats són concerts familiars, esbarts, havaneres, sardanes i sessions de ball, a més d’activitats de caire esportiu que ja s’han anat consolidant en el programa com són l’ascens i descens a la Mitjana o la Cursa de Sant Miquel.

En total, més de 50 entitats de la ciutat, tant de l’àmbit de la cultura popular com de l’àmbit esportiu i social, s’impliquen en aquestes festes, ja sigui amb l’organització d’actes o amb la participació en actes massius de cultura popular com són el Seguici de les festes de la Tardor (el diumenge, 29 de setembre, a partir de les 11, des de la plaça de la Paeria) o la Gran Nit de Foc (el dissabte, 28 de setembre, a les 20.30 h a l’avinguda Blondel). Prèviament, la plantada de les bèsties, es farà enguany a la plaça Sant Francesc. També pel que fa a la cultura popular, destaca la Diada Castellera, en la qual els Xics de Granollers i els Capgrossos de Mataró acompanyaran els Castellers de Lleida (diumenge, 29 de setembre, a les 12.30 h a la plaça de la Paeria).

El Centre Històric, punt neuràlgic de les festes

Pel que fa als espais, hi haurà activitats a la Plaça de la Paeria, Plaça de Sant Joan, Casa dels Gegants i Regidoria de Cultura, Oficina de Turisme de Lleida, Turó de la Seu Vella, Plaça del Dipòsit, Pista de la Panera, Plaça de l’Ereta, Plaça de Sant Francesc, Mercat del Pla i Casa de Fusta, l’avinguda Blondel i la Plaça d’Aurembiaix d’Urgell.

Un eix que es consolida en la programació és la part lúdico-festiva, que es desenvoluparà en diferents espais del Centre Històric amb l’objectiu de dinamitzar-lo i donar-li vida. Dos seran els punts neuràlgics de la zona que acolliran majoritàriament la programació pròpia municipal, la Plaça del Dipòsit i la pista de la Panera, que acolliran concerts i actuacions de diferents estils i trajectòries, des dels grups emergents dels Bucs d’Assaig a Sexenni, balls de vermut, sessions de dj’s i fins i tot sardanes. Els concerts i activitats són gratuïtes, malgrat que es combinen amb alguna actuació de pagament, com el concert de Gossos, divendres 27 de setembre a les 20.30 h, dins la programació de l’Auditori Municipal Enric Granados.

Pel que fa a la Plaça de Sant Joan, acollirà el Concert de la Banda Municipal de Lleida i la Cantada d’havaneres, amb el grup amfitrió Boira i els Barca de Mitjana, un grup referent de la cançó de taverna i l’havanera. També serà l’escenari d’un recorregut per les danses catalanes i del ball de Festes, amb l’orquestra Saturno. D’altra banda, a la falda de la Seu Vella s’hi aplegarà la programació generada per diferents entitats de la ciutat. Les Festes de la Tardor clouran, com és tradicional, amb la visita nocturna a la Seu Vella i el Castell de Focs, des del marge esquerre del Riu Segre amb la pirotècnia Catalana. A més, als espais de festa hi haurà un codi QR que permetrà descarregar-se al telèfon mòbil tota la informació dels diferents serveis, des dels serveis gastronòmics, els punts de seguretat, els punts d’assistència sanitària, el punt Lila, etc.