El Museu Trepat de Tàrrega estrena una nova visita guiada temàtica

El Museu Trepat de Tàrrega estrenarà el dissabte 17 de desembre, a les 12 del migdia, una nova visita guiada temàtica. En aquest cas, l’itinerari posa el focus en la sinistralitat laboral que patien els treballadors de la fàbrica, un aspecte poc conegut de la història de l’antic complex fabril. Per això, la capital de l’Urgell va endegar mesos enrere un extens procés de recerca basat en els documents de l’arxiu de la factoria junt amb testimonis d’antics treballadors i les seves famílies. El resultat ha permès articular un nou discurs històric que a la vegada serveix de fil conductor de la nova visita guiada, amb entrada gratuïta.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El recorregut, d’una hora i mitja de durada aproximadament, du per títol ‘Accidents laborals i malalties professionals a Cal Trepat’. El públic transitarà per les naus museïtzades alhora que es revelaran aspectes sobre la seguretat en el treball i, en concret, en l’accidentalitat a l’entorn industrial. Quins eren els accidents més comuns, quines mesures de protecció s’aplicaven o quina assistència s’oferia a la plantilla són alguns dels eixos argumentals. En el cas de Cal Trepat, es té constància de baixes laborals de forma sistemàtica a partir de l’any 1939. L’equip del Museu Trepat també ha realitzat un audiovisual amb testimonis que ajuden a fer memòria d’aquells anys de dura feina fabricant maquinària agrícola.

 

Val a dir que aquesta visita acabarà esdevenint de periodicitat mensual en dissabte (es comunicarà oportunament). Alhora també s’estan preparant tallers didàctics per a les escoles. El Museu Trepat és un valuós exponent històric sobre la mecanització del camp durant el segle XX. S’hi dissenyaven, fabricaven i comercialitzaven màquines agrícoles com garbelladores, dalladores, lligadores,… Fins a finals de segle van treballar-hi al voltant de 550 persones. Les naus i la cadena de producció, preservades amb molt bon estat, foren obertes al públic com a museu a càrrec de l’Ajuntament de Tàrrega l’any 2012. L’itinerari habitual discorre per les zones de foneria, disseny i muntatge sumant una superfície d’exposició de 2.500 m².

D’altra banda, el Museu Trepat també és notícia aquests dies per les obres de rehabilitació que es duen a terme a la nau 10. Són treballs amb caràcter urgent per reparar l’encavallada de l’estructura, que patia un fort deteriorament a causa del pas del temps. En concret, s’hi destinen 23.504 euros d’inversió. La intervenció és similar a les restauracions efectuades recentment a les teulades d’altres naus del complex museístic.