El museu del Pirineu lleidatà que exposa de fòssils de fa 125 milions d’anys

El museu del Pirineu lleidatà que exposa de fòssils de fa 125 milions d’anys

El Centre d'interpretació del Montsec estrena museografia amb una exposició de fòssils de fa 125 milions d'anys | LleidaDiari.cat

El Centre d'interpretació del Montsec de Vilanova de Meià (Noguera) obrirà aquest cap de setmana al públic l'exposició 'Paleontologia a les Terres de Lleida. La Pedrera de Meià i l'inici d'un món modern', produïda per l'Institut d'Estudis Ilerdencs.

 

La nova museografia de l'espai permetrà al visitant gaudir d'una mostra de l'excepcional patrimoni paleontològic de la zona, ja que inclou una col·lecció de fòssils de la Pedrera de Meià en un estat excepcional de conservació. La mostra s'emmarca en el pla de l'Ajuntament de Vilanova de Meià per diversificar l'oferta de turisme sostenible i millorar el desenvolupament socioeconòmic de l'entorn. El centre obrirà els caps de setmana i amb horaris especials per Setmana Santa i estiu.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La nova museografia del Centre d'interpretació del Montsec adapta una exposició produïda per l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, que ha cedit temporalment un centenar dels fòssils més espectaculars de la seva col·lecció i que, juntament amb la col·lecció García-Castellanos, cedida a l'Ajuntament de Vilanova de Meià, permet al visitant endinsar-se en el món en el qual van viure els dinosaures.

 

Els fòssils exposats provenen de la Pedrera de Meià

Els fòssils exposats provenen de la Pedrera de Meià i tenen un estat de conservació excepcional. En aquest jaciment -conegut des de fa 125 anys- s'hi han descrit 115 espècies noves per la ciència en l'àmbit mundial i identificat més de 170 espècies diferents del Cretaci inferior, fa uns 125 milions d'anys. Entre els fòssils excavats s'inclouen restes de vertebrats, invertebrats i plantes. La col·lecció coneguda d'aquest jaciment abasta més de 8.000 fòssils que es troben repartits per museus i universitats catalanes i europees.

 

Les restes es caracteritzen perquè, a diferència dels clàssics fòssils formats a partir de les parts dures del cos, com són les closques de les petxines o els ossos dels vertebrats, els fòssils de la Pedrera de Meià mostren tot l'organisme tal com era en vida. Són com fotografies del passat, encastades en la pedra de vertebrats (ocells, rèptils i amfibis), invertebrats (escarabats, papallones, tèrmits, aranyes i escorpins, entre altres.) i plantes. Des de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) destaquen que aquest tipus de fossilització és molt excepcional al món.

 

Entre les restes més rellevants trobades al Montsec de Meià, destaca una de les primeres plantes amb flor, la 'Montsechia', que es troba en l'origen de l'evolució de totes les angiospermes, les plantes dominants actualment. També s'hi han descrit alguns dels representants més antics de les aus modernes com ara 'Noguerornis', un gènere encara molt emparentat amb els dinosaures carnívors com ho demostra la presència de dents al seu bec. També inclouen petits insectes, com ara el tèrmit, 'Meiatermes', una de les primeres aparicions d'aquests insectes socials en la història de la Terra.

 

S'emmarca dins de les actuacions que està duent a terme l'Ajuntament de Vilanova de Meià

Aquesta exposició s'emmarca dins de les actuacions que està duent a terme l'Ajuntament de Vilanova de Meià, per diversificar els productes de turisme sostenible i afavorir el desenvolupament socioeconòmic de la zona. El projecte ha comptat amb el suport de diverses institucions, com el Geoparc Unesco Orígens, el Museu Comarcal de la Noguera de Balaguer i el Museu de la Conca Dellà, d'Isona, totes elles implicades en la potenciació i divulgació dels recursos paleontològics, naturals i patrimonials que formen part del Geoparc i de la Comarca de la Noguera.

 

L'actuació s'inclou dins del projecte de divulgació científica 'Dinosaures dels Pirineus' que coordina una xarxa de museus i centres d'interpretació dels fòssils al territori. Sota la direcció científica de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, centre adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona, aquest projecte coordina la recerca i divulgació que es fa al Museu de la Conca Dellà d'Isona (Pallars Jussà), l'Epicentre de Tremp, la Dinosfera de Coll de Nargó (Alt Urgell), Fumanya (Fígols i Vallcebre, Berguedà) i el Centre d'Interpretació del Montsec de Vilanova de Meià (Noguera) i el Centre de Dinamització de Tartareu de les Avellanes i Santa Linya (Noguera).