Categories: Cultura

Per fi: El Morera inicia dissabte una nova etapa a la Rambla de Ferran

El MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida obre portes aquest dissabte iniciant una nova etapa a la Rambla de Ferran, després d’un segle d’itinerància i provisionalitat. El director del museu, Jesús Navarro, acompanyat de l’arquitecte municipal encarregat del projecte de rehabilitació de l’edifici, Jaume Terés, ha assegurat que l’obertura d’aquest equipament «és una gran notícia per a la ciutat i per al país», ja que és un museu de referència i perquè les col·leccions que té són de rellevància nacional. Navarro ha assenyalat que l’estrena es fa amb l’exposició ‘Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art’, que fa un relat històric de la memòria visual, d’art modern i contemporani de les terres de Ponent, del territori català i de l’estat, i ha especificat que «els nostres artistes i creadors tenen una dimensió que s’escapa del marc local i són referents en el context espanyol i internacional».

Navarro ha explicat que el MORERA permetrà tres elements importants: ubicar-lo a partir d’ara al mapa de la ciutat, ampliar els serveis de cara al públic i disposar d’un espai expositiu que desplegui les potencialitats del museu, demostrades al llarg dels anys. En la visita que s’ha fet amb els mitjans de comunicació, el director del museu ha detallat l’exposició amb què s’obre la nova etapa és una selecció de 470 obres, de les més de 5.000 peces que integren el seu fons artístic, per explicar la memòria artística d’un territori i en un context determinat. Segons ha dit, ha estat difícil fer la tria per la qualitat del fons de la col·lecció, però que s’ha prioritzat el relat per entendre també les circumstàncies en què s’han creat les obres.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Estrena del MORERA

El museu al llarg de la seva llarga trajectòria s’ha ubicat en diversos espais de la ciutat: Mercat de Sant Lluís, antic Hospital de Santa Maria, convent del Roser o l’edifici Casino i ha assolit una col·lecció d’art modern i contemporani de més de 5.000 peces. Per mostrar el pes de la seva història, el MORERA ha preparat per a l’estrena una selecció de la seva col·lecció. Es tracta d’un recorregut artístic des de finals del segle XIX fins a l’actualitat (unes 470 obres d’art). Des del paisatgisme de Jaume Morera i Galícia i Carlos de Haes a les creacions més contemporànies amb noms com Antoni Abad, Ignasi Aballí o Albert Bayona, passant per noms com Xavier Gosé, Antoni Garcia Lamolla, Palmira Puig, Rosa Siré o Leandre Cristòfol, entre d’altres. Aquesta exposició, que romandrà visitable durant el primer any, s’ha definit en cinc àmbits temporals: Lleida 1900. Entre la tradició i la modernitat (1900-1930); Temps de conflictes (1931-1945); Una llarga postguerra (1946-1967); Transicions (1968-1995) i Pràctiques artístiques contemporànies (des del 1996 fins a l’actualitat).

Intervenció arquitectònica

La intervenció arquitectònica efectuada per a l’arribada del MORERA. Museu d’Art Modern i Contemporani de Lleida, ha estat un projecte de l’arquitecte municipal Jaume Terés el qual ha consistit a reconfigurar l’edifici a partir de la interacció entre els valors fonamentals de l’arquitectura historicista i la nova concepció contemporània del nou MORERA. Mantenint la façana de 1949 de l’arquitecte Clavera, el nou MORERA s’ha construït de nou en el seu interior configurant un edifici de cinc plantes, la darrera de les quals s’ha erigit novament afegint una coberta de caràcter contemporani. El projecte arquitectònic ha cercat la màxima connectivitat entre els diferents espais a través d’un pati interior diàfan, que articula les sis plantes que conformen el Museu: tres dedicades als diferents serveis tècnics del Museu i tres dedicades a espai expositiu. La connectivitat s’ha fet amb els exteriors, tant en el vessant cap a la rambla com el vessant cap a la Seu Vella, un element referencial de la ciutat i el territori.

Terés ha incidit que el nou edifici fusiona funcionalitat, les arts i les col·leccions, i identitat, amb fragments de la Lleida del segle XIV i la seva evolució fins a l’actualitat. Precisament, ha indicat que una de les parts que ha costat més en la remodelació ha estat la incorporació de les construccions medievals, havent de canviar el sistema estructural de fonamentació, reduint l’espai de magatzem i fent que ocupessin un espai estratègic, per valorar.

Distribució de l’edifici

El nou MORERA disposa de més de 3.500 m2 dedicats a l’art. Tres dels sis pisos de l’edifici es destinen a les exposicions, temporals i de llarga durada. A la planta baixa hi ha la recepció, un espai de botiga i un atri digital, amb un espai immersiu. A la planta superior, s’hi pot trobar una sala per fer-hi activitats i una aula educativa. A més, la quarta planta consta d’una sala de reserva, que és un espai dedicat a la conservació i restauració de les obres d’art. Com ha comentat Navarro, permetrà que aquella feina que es feina preventiva d’intervencions de restauració es podrà fer en millors condicions de treball i treballar d’una manera més sistemàtica, de manera preventiva.

Un mes de portes obertes, fins al 14 de maig

Aquest dissabte, 13 d’abril, el MORERA iniciarà un mes de portes obertes amb lliure accés a les instal·lacions i a l’exposició ‘Arrels i horitzons. Més d’un segle d’art’, dedicada a la col·lecció del Museu. Dissabte, a partir de les 12 del migdia, i diumenge, a partir de les 10 h, tothom qui ho vulgui podrà conèixer el nou Museu, a la Rambla de Ferran, número 13, de Lleida. Es recomana la reserva prèvia d’entrades a través del nou web morera.paeria.cat (consultar els horaris).

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Tràgic: Un avi mata els seus dos nets a Espanya

Un tràgic succés ha ocorregut a la localitat de Huétor Tájar, a Granada, on un…

6 minuts ago

Males notícies: Cauen les exportacions catalanes

Les exportacions catalanes van caure un 9,3% durant el primer trimestre de l'any en comparació…

53 minuts ago

Descobreixen quins són els PINS de seguretat més usats i menys fiables. Tens algun d’ells?

Durant anys, els Números d'Identificació Personal (PIN), coneguts per ser la barrera de seguretat en…

2 hores ago

Una pedregada afecta cultius de fruita amb danys fins al 50% en punts de Lleida

Una pedregada que va caure diumenge a mitja tarda ha provocat danys de fins al…

3 hores ago

L’Aplec ja escalfa motors i comença la XXVI Setmana Cultural de la Fecoll

L'Aplec del Caragol ja està a punt de començar i, amb ell, s'encenten els actes…

3 hores ago

Catalunya entoma la campanya de les europees amb la ressaca de les catalanes

Catalunya entoma la campanya de les eleccions europees amb la ressaca de les catalanes i…

4 hores ago