Multen amb 1.201 euros un home que va maltractar un porc senglar a Lleida

Captura del vídeo

Captura del vídeo | AnimaNaturalis

 

Un veí de Lleida ha estat multat amb 1.201 euros per maltractar brutalment un porc senglar que va patir «extenuació, patiment i va quedar en estat de xoc», segons la resolució de l'expedient sancionador al qual ha tingut accés l'entitat AnimaNaturalis. El passat 23 de gener aquesta entitat animalista va difondre un vídeo a les xarxes socials per intentar identificar l'autor d'un cas de maltractament animal, en què es veia un home dins d'un canal de regadiu, colpejant violentament i intentant ofegar a una cria de porc senglar. AnimaNaturalis va demanar col·laboració per difondre el vídeo i així localitzar l'autor d'aquest suposat delicte de maltractament animal. També va interposar una denúncia als serveis territorials d'Agricultura. L'entitat considera que la sanció és molt baixa i que s'haurien d'endurir les penes.

 

«Per desgràcia és habitual que aquests casos de maltractament animal passin desapercebuts i quedin impunes. Les sancions són mínimes o fins i tot inexistents, però ara gràcies a la ràpida difusió a les xarxes socials ningú que cometi un acte de violència contra els animals quedarà sense ser perseguit», ha explicat Aïda Gascón, directora d'AnimaNaturalis a Espanya. Els Agents Rurals van denunciar com a suposat autor de delicte de maltractament animal al veí de Lleida que va ser gravat amb el mòbil per un company a l'interior d'una séquia del canal de Pinyana, entre Lleida i Alpicat, al Segrià. El vídeo es va compartir amb un grup de WhatsApp de la colla de caçadors de l'infractor. Després de 24 hores el vídeo estava viralitzat i corria per totes les xarxes socials. La premsa d'àmbit local, nacional i estatal es van fer ressò dels fets. Fins i tot la seva transcendència pública va arribar al Congrés dels Diputats i a proposició d'un partit polític es va demanar una modificació del codi penal per tal que sigui delicte de maltractament de la fauna cinegètica.

 

Consideren que la sanció «és baixa»

Des d'AnimaNaturalis es denuncia que la sanció és baixa perquè només es pot tramitar com a falta administrativa, ja que el Codi Penal no considera aquests fets un delicte perquè exclou els animals salvatges de l'article 337, en el qual es tipifiquen aquests delictes. A principis de setembre es va iniciar un expedient sancionador pels fets ocorreguts, on es va considerar que es tractava d'una infracció greu d'acord amb la Llei de protecció dels animals. D'acord amb l'article 46.1, les infraccions greus poden ser sancionades amb una multa de 401 a 2.000 euros.

 

Aquest expedient ha finalitzat la seva tramitació amb l'infractor reconeixent la seva responsabilitat sobre els fets imputats, ha pagat de forma voluntària i anticipada l'import de la multa, amb la corresponent reducció d'un 40% en el seu import, i ha renunciat a l'exercici de qualsevol acció o recurs en via administrativa contra la sanció, que finalment va quedar en 720,6 euros.