Amants del bon menjar: Arriba la Mostra de formatges artesans de Ponent

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, acompanyat de l’alcalde del Palau d’Anglesola, Francesc Balcells; la regidora de Benestar Social i Família, i de Cultura i Teixit Associatiu, Maite Teixidó, i del mestre formatger Robert Camps, han presentat aquest dimarts la 8a Mostra de Formatges Artesans de Ponent, que se celebrarà el dia 20 de novembre al pavelló poliesportiu del Palau d’Anglesola.

 

La presentació s’ha fet a la Formatgeria Camps, del Palau d’Anglesola, una de les empreses que participaran en la trobada. De fet, la Mostra reunirà quatre empreses formatgeres de la demarcació i set de convidades de l’Anoia, Ripollès, Osona, Bages, Berguedà i Conca de Barberà.

 

Talarn ha destacat «l’aposta decidida pels productes de proximitat, i en aquest cas pels formatges de la Plana de Lleida i les comarques properes», i que un dels objectius importants de la Mostra sigui «que els més menuts es familiaritzin de forma lúdica amb els productes artesans, que més enllà del seu consum puguin entendre l’esforç que hi ha al darrere i la importància econòmica i social en els seus entorns més propers».

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Els visitants podran comprar formatges artesans, fer degustacions i tastos guiats, maridatges de proximitat i es posarà a la seva disposició activitats infantils, l’espai format-G (ceràmiques, tatuatges flaix, ganivets artesans i pintures), l’espai d’art turòfil i actuacions en directe.

 

La jornada s’iniciarà amb una cercavila de tractors antics pel poble gentilesa dels Amics dels Tractors Antics de Ponent, i la rebuda dels plats participants del concurs de pastissos de formatge. Seguirà amb una gimcana de tractors antics; jocs d’habilitat i demostracions, gentilesa dels Amics dels Tractors Antics de Ponent, i el tast del jurat del concurs de pastissos de formatge.

 

El matí es completarà amb una demostració de cuina amb formatge artesà a càrrec del cuiner Víctor Nicolau Roselló, gentilesa de Plusfresc, i un CheeseMut, un vermut degustació de tots els formatges de la mostra amb actuació musical a càrrec de Route 96.

L’acte central estarà presidit pels hereus i les pubilles del Palau d’Anglesola i el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé, i es farà el nomenament del formatger d’honor 2022 a Francesc Mauri i Domènech, meteoròleg per part de l’anterior formatger d’honor, Bryan Suárez, del restaurant Fogot; l’entrega de premis del concurs de pastissos de formatge, i els agraïments i signatura del conveni de la Mostra amb Plusfresc 2023-2027.

 

A la tarda, s’organitza un taller de cuina infantil organitzat per l’Escola d’Hosteleria i Turisme de Lleida; un tast guiat de formatges de la Mostra amb vi del Castell del Remei, amb aforament limitat; macrojocs per commemorar el Dia Internacional dels Drets dels Infants, organitzat pel Consellet-CPA, per finalitzar amb el lliurament de diplomes als formatgers participants en la Mostra, la proclamació dels formatges guanyadors del concurs popular de formatges i el sorteig entre totes les votacions de dues paneres de formatges.

 

Durant tota la jornada, hi haurà la plantada de gegants del Palau d’Anglesola i una exposició de tractors antics. Les formatgeries que participen en la Mostra són Aubagueta, de Biosca (la Segarra); Monber, d’Agramunt (l’Urgell); Formatgeria de Clua, de la Clua (la Noguera) i Formatges Camps, del Palau d’Anglesola (Pla d’Urgell), representant les comarques de Lleida; així com Cal Pujolet, de Marganell (Bages), Làctics Ubach, de Santa Eugènia de Berga (Osona); Formatgeria Roura Soler, de Sant Pau de Segúries (Ripollès); Formatges Veciana, de Segur de Veciana (Anoia); Formatges Sant Gil d’Albió, d’Albió (Conca de Barberà); Formatges Gavarresa, d’Artés (Bages) i Formatges Bauma, de Borredà (Berguedà), representant altres comarques. També hi seran presents altres productors, com Melmelades Cal Senzill, de Bellpuig (l’Urgell), i Cerveseria Artesana La Vella Caravana, de Menàrguens (la Noguera).