Societat

Mossos instrueix 3.204 fets relacionats amb la violència sexual

La policia registra 51 casos d’agressions grupals, la majoria en espais vinculats a l’oci nocturn

Tània Sentís
  • novembre 21, 2022
  • 4 min read
Mossos instrueix 3.204 fets relacionats amb la violència sexual

Els Mossos d’Esquadra han instruït de gener a l’octubre del 2022 un total de 3.204 fets relacionats amb la violència sexual, una xifra que representa un increment del 25% respecte el mateix període de l’any 2019 i un 28,6% si només es té en compte la franja temporal compresa entre els mesos de juny i setembre. Pràcticament la meitat dels casos s’han registrat en un domicili, en un àmbit intrafamiliar, seguit de la via pública (22,6%) i altres espais d’oci (4,6%). 

D’altra banda, la policia ha comptabilitzat 51 casos d’agressions grupals, la majoria en espais vinculats a l’oci nocturn, ja sigui al carrer o a l’interior dels locals. Respecte al fenomen de les punxades, s’han registrat 206 denúncies.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Les denúncies relacionades amb la violència sexual ocupen el 0,6% de la totalitat de qualsevol àmbit delictiu, tot i que a la pràctica són les que tenen un major impacte en les víctimes a nivell psicològic. A principis del mes de juny, els Mossos van posar en marxa un pla d’acció contra les violències sexuals en entorns d’oci amb l’objectiu de donar una resposta policial eficaç davant aquest fenomen. De fet, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat aquest dilluns que aquest pla d’acció «s’ampliarà també a la resta d’àmbits».

«No pot haver-hi una part de la societat que no se senti segura», ha reblat, afegint que s’ha de combatre el tema de forma transversal des de les diferents responsabilitats. «Al final la violència n’és l’expressió més crua, la cara més violenta del patriarcat», ha afirmat. Elena també ha titllat el problema de «xacra» lamentant que encara hi ha moltes persones que no denuncien per «por, pressions o falta de recolzament».

En la mateixa línia s’ha expressat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, que ha assegurat que cal trencar amb certes estructures per oferir una resposta «ràpida i adequada». «La prevenció va més enllà de posar un punt lila», ha dit, «cal un enfocament global i comunitari».

El balanç del 2022

Des de principis d’any i fins a finals d’octubre, Mossos d’Esquadra ha instruït un total de 3.204 fets relacionats amb la violència sexual. Durant aquest període, la mitjana percentual de resolució en delictes contra la llibertat sexual se situa en un 79,8% dels casos, la qual arriba al 80,9% en la tipologia dels abusos sexuals i al 82,3% en les agressions sexuals.

La franja horària on s’aglutina un major nombre de fets coneguts relacionats amb violència sexual va de les 11 de la nit a les 7 del matí, i al voltant de la meitat es produeixen en l’inici i durant el cap de setmana, des del divendres al diumenge (1.623 fets). Un 48,3% dels casos es registren en un domicili, la qual cosa suposa que en moltes ocasions, aquestes violències sexuals es donen a dins l’àmbit intrafamiliar o quan l’autor pertany d’alguna manera a l’entorn de la pròpia víctima o aquesta la coneix.

El següent lloc més freqüent per aquestes tipologies delictives és la via pública (22,6%). La resta d’ubicacions queda disseminada en diferents escenaris concentrant-se en els espais d’oci (4’6%), espais de pública concurrència com per exemple platges, transport públic, restauració i hostalatge.

De gener a octubre, les agressions grupals han representat el 1,6% de la violència sexual amb 51 casos registrats. Durant el període d’estiu s’han instruït 12 casos. En aquest àmbit, el lloc on es produeixen més agressions d’aquest tipus delictiu són espais vinculats a l’oci nocturn, ja sigui a la via pública o a l’interior dels locals. La franja d’edat on es concentra més aquest tipus delictiu és la compresa entre els 20 i els 29 anys, amb un 58%, seguida de la dels 10 als 19 anys, i especialment entre els 17 als 19 anys.

Tània Sentís
Sobre l'Autor

Tània Sentís

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *