Edició 2021

Els Mossos inicien una campanya per fomentar els bons usos de les xarxes socials i internet en instituts del Segrià

  • abril 20, 2018
  • 5 min read
Els Mossos inicien una campanya per fomentar els bons usos de les xarxes socials i internet en instituts del Segrià
Els Mossos inicien una campanya per fomentar els bons usos de les xarxes socials i internet en instituts del Segrià

Els Mossos d'Esquadra han posat en marxa una campanya per fomentar els bons usos de les xarxes socials i Internet als centres d'educació secundària de la comarca del Segrià. Es tracta del projecte «Tu fas campanya», que busca conscienciar els alumnes sobre els riscos de les xarxes socials, implicant-los i fent-los partícips de la campanya perquè no hi tinguin únicament un paper d'espectador. Des del cos es proposa als centres que, a partir de les activitats fetes prèviament a les aules, els alumnes gravin vídeos en què expliquin conductes de risc i aquells consells de seguretat que donarien a gent de la seva edat per tal de crear hàbits saludables de navegació de les xarxes socials i internet.

Els Mossos inicien una campanya per fomentar els bons usos de les xarxes socials i internet en instituts del Segrià

Pla mig de l'inspector Xavier Ribelles, cap de l'Àrea Bàsica Policial Segrià, amb la inspectora Antònia Bardina | LleidaDiari.cat

 

 

Una vegada els centres fan arribar aquests vídeos als Mossos, la policia els publica a les seves xarxes socials perquè tothom però espacialment la població més joves els pugui visionar i tenir en compte els consells i recomanacions que s'hi donen. Inicialment, aquesta campanya pionera al cos se centra només en els alumnes de 1r d'ESO de centres educatius del Segrià però, en funció dels resultats que s'obtinguin, des dels Mossos no descarten estendre-la a la resta del país.

  

 

 

Els Mossos d'Esquadra van iniciar l'any 2008 un projecte adreçat al conjunt de la ciutadania i en especial a la comunitat educativa del país: el Pla d'Acció d'Internet Segura per a la Protecció del Menor. Des del cos, s'havia detectat que a la societat catalana existia una creixent preocupació per a la protecció i atenció dels joves des de diverses vessants, una de les quals és l'entorn de les Tecnologies de la Informació i Comunicació (TIC). Els objectius del Pla «Internet Segura» són afavorir un ús segur i adient de la xarxa, així com fomentar l'esperit crític i els hàbits saludables de navegació i també el respecte digital.

 

Amb el disseny i implantació d'aquest Pla –que es porta a terme des de fa deu anys-, els Mossos pretenen impulsar noves estratègies que donin respostes efectives a les actuals i futures necessitats de seguretat a la xarxa, comptant amb la complicitat de la mateixa comunitat educativa i amb la resta d'operadors que hi col·laboren i/o treballen amb el món educatiu. En aquest sentit, agents del cos porten a terme xerrades en escoles i instituts. Entre aquestes estratègies i en el marc del Pla «Internet segura», agents de l'Oficina de Relacions amb la Comunitat (ORC) de la comissaria dels Mossos d'Esquadra Lleida han dissenyat un projecte en format concurs anomenat «Tu fas Campanya», que convida a la comunitat educativa a participar de forma activa en l'edició d'una campanya de prevenció per promoure el bon ús dels joves en les xarxes socials.

 

A través d'aquesta iniciativa pionera, des dels Mossos s'ha proposat als centres educatius de la comarca del Segrià que, a partir de les activitats que prèviament han fet a les aules, els alumnes de primer curs d'ESO gravin un vídeo en què expliquin conductes de risc i aquells consells de seguretat que donarien a gent de la seva edat per tal de crear hàbits saludables de navegació de les xarxes socials i internet. Els vídeos seleccionats s'aniran publicant a les xarxes socials dels Mossos d'Esquadra. Fins al moment, ja n'han rebut una desena, que ja es poden visionar al canal de Youtube del cos policial. Els centres de secundària del Segrià tenen fins al maig per fer arribar als Mossos els vídeos realitzats pels seus alumnes, en el marc del projecte pioner «Tu fas campanya».

 

Amb aquesta iniciativa es pretén potenciar la participació dels joves, esdevenint aquests uns actors imprescindibles en la creació de la campanya, tot fent-los partícips de l'activitat pedagògica i no convertir-los únicament en uns espectadors, segons ha remarcat l'inspector Xavier Ribelles, cap de l'Àrea Bàsica Policial del Segrià, durant la presentació de la campanya, que s'ha dut a terme aquest divendres a la comissaria de Lleida.

 

Ribelles ha destacat «el valor de la tasca preventiva en l'ús d'Internet i de les xarxes socials» que es fa des del cos de Mossos d'Esquadra i també ha posat en relleu «l'adaptació» que ha fet el cos a partir de les demandes dels mateixos alumnes «que ens proposaven activitats on ells fossin els protagonistes». Per la seva banda, la inspectora Antònia Bardina, cap de l'Oficina Relacions amb la Comunitat de l'ABP Segrià, ha explicat que, pels formadors, aquest projecte pilot esdevé una eina de retorn de la formació que es dóna als alumnes i pares. Ha afegit que, en funció dels resultats obtinguts, des dels Mossos es valorarà la possibilitat d'implantar el projecte a la resta de territoris del país.

Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.