Societat

Detecten nombroses irregularitats administratives i laborals als Mossos d’Esquadra

Un informe recrimina la falta de control horari, el pagament d'hores extres i els llocs de lliure designació

Laura Biela
  • gener 25, 2023
  • 2 min read
Detecten nombroses irregularitats administratives i laborals als Mossos d’Esquadra

La Sindicatura de Comptes ha detectat nombroses irregularitats administratives i laborals al cos de Mossos d’Esquadra durant l’any 2018. En un informe, enumera diversos aspectes que no compleixen la normativa laboral, administrativa, pública i del propi cos, com els llocs de lliure designació, el control horari o el pagament d’hores extres entre altres. 

Es dona la circumstància que durant gairebé la primera meitat de l’any 2018 la Generalitat estava intervinguda pel govern espanyol mitjançant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. La Sindicatura també retreu que els pagaments per la jornada electoral del desembre del 2017 es van pagar com a indemnització per assistència a jutjats.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’informe diu que els llocs de lliure designació són excepcionals i han d’estar degudament justificats per a llocs de caire directiu, especial responsabilitat o confiança, cosa que no passa als Mossos. A més les adscripcions provisionals, els encàrrecs de funcions i les comissions de servei superaven en molts casos la durada màxima establerta i suposaven el 27% de la plantilla. 

Dels 1.789 llocs de treball d’adscripció provisional, el 71% van superar els dos anys, cosa que vulnera el reglament del cos. El mateix va passar amb el 44% dels 358 encàrrecs de funcions i el 54% de les 2.878 comissions de serveis. A més, molts d’aquests llocs es van crear sense estar degudament justificats.

La Sindicatura recrimina a Interior que no s’ha pogut comprovar el compliment dels horaris ni els motius d’absència.

D’altra banda, el pagament d’hores de nocturnitat i extraordinàries també presentava irregularitats. Així, el 41% de les hores extres pagades el 2018 corresponien al 2017, cosa que incompleix el termini màxim de dos mesos. També es considera sense empara legal el pagament d’un anomenat ‘premi de vinculació’, per un total d’1,6 milions d’euros, que retribueix l’antiguitat.

Laura Biela
Sobre l'Autor

Laura Biela

Laura Biela Abad (Lleida, 1987). Llicenciada en Periodisme per la Universidad Carlos III de Madrid. Directora de LleidaDiari.cat des de l'any 2017, després que el digital lleidaalminut.com, nascut al 2012, canviés de color i d'imatge per convertir-se en LleidaDiari.cat. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *