Sense Categoria

Desarticulada la multinacional dels robatoris a l’AP-7 catalana: més de 150.000 euros de botí i centenars de furts

Avatar
  • juny 12, 2018
  • 7 min read

 

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat la banda més activa dels darrers anys en robatoris a turistes a l'autopista AP-7, des de la Jonquera fins a Tarragona. Els investigadors calculen que han realitzat centenars de furts a l'any i amb aquesta investigació en resolen una cinquantena amb els quals haurien obtingut, segons els Mossos, 150.000 euros.

 

S'han detingut quinze persones, totes kosovars, de les quals dotze no podran tornar-se a acostar a l'autopista AP-7 a tot l'Estat espanyol. El jutge ha imposat pels investigats aquesta mesura per evitar la reincidència, un fet comú en aquest tipus de delictes —només a Mossos, tenen 240 antecedents per fets similars el conjunt dels membres de la banda.

 

L'intendent Josep Guillot, cap de la Divisió de Transports dels Mossos, celebra aquesta ordre d'allunyament de 200 metres que permetrà evitar que els lladres entrin a l'autopista i si ho fan, malgrat que no protagonitzin cap robatori, podran ser detinguts.

 

Modus operandi: fer aturar el cotxe per robar diners i bosses de mà

El grup actuava de dues maneres per abordar les seves víctimes. D'una banda, el modus operandi utilitzat pels autors ha estat la modalitat de punxarodes, que consisteix en que els autors punxen una roda al vehicle de la víctima, posteriorment el segueixen fins que la víctima s'ha d'aturar al voral, moment en què els autors també aprofiten per aturar-se i sostreure els objectes de l'interior del vehicle.

En altres ocasions, de fet en la majoria, donat el grau d'especialització adquirit, ja no els calia punxar la roda del vehicle de les víctimes, simplement una vegada que havien detectat el vehicle que volien assaltar, el feien aturar al voral o en la mateixa àrea de servei o descans de l'autopista, fent indicacions com si tinguessin un problema al vehicle.

 

Una vegada aturats i amb l'excusa de prestar auxili, els autors distreien les víctimes mentre aprofitaven per sostreure els objectes de l'interior del vehicle. Era un robatori molt ràpid, tal com es pot veure en el vídeo que ha facilitat el cos de Mossos d'Esquadra de les càmeres de seguretat de l'autopista. Els lladres, un cop tenien el botí, fugien de la zona amb vehicles d'alta gamma.

 

Els lladres aprofitaven descuits dels turistes que passen per l'AP-7 per robar. | CatalunyaDiari.cat

 

Una banda itinerant i molt organitzada

Els quinze detinguts són homes i tots de nacionalitat kosovar i molt joves, d'entre 20 i 40 anys. Tots tenien el seu rol dintre d'aquesta organització. Pels Mossos d'Esquadra és l'organització criminal que havia fet més furts a l'AP-7, l'eix de comunicació més important del nostre país i via de pas dels turistes que entren o surten d'Europa. Les principals víctimes, sempre eren turistes, a qui és més complicat atendre i qui molts cops, per no aturar el seu viatge, no presentaven la denúncia.

 

L'organització desarticulada tenia una forta base establerta a Catalunya i es nodria de components itinerants que aprofiten per actuar la temporada d'estiu en què hi ha una major afluència de persones estrangeres a les autopistes.

 

Posteriorment per evitar que la policia els detingui abandonen el país durant un temps i continuen actuant en altres països. Així mateix, tots ells utilitzen documentació falsificada de forma habitual per identificar-se quan són detectats per agents de policia, així com per llogar els vehicles. Alguns dels detinguts en aquesta operació, uns cinc, ja havien estat investigats l'any 2015 per fets similars.

 

Imatge dels membres de la banda robant a uns turistes, a l'AP-7.

Imatge dels membres de la banda robant a uns turistes, a l'AP-7. | CatalunyaDiari.cat

Actuaven en tres grups però es coordinaven i estaven dirigits per quatre caps de l'organització. Cada dia tres cotxes amb tres persones, amb els rols molt definits, sortien per recórrer tota l'autopista de nord a sud. Hi havia els caps, els encarregats de la logística i els que anaven al cotxe, que s'encarregaven del robatori. Un d'ells conduïa, un altre distreia a les víctimes i un tercer era l'autor material del furt quan s'aconseguia despistar als turistes. Aquesta clara organització, i també el pagament que feien entre ells del botí, ha permès als Mossos d'Esquadra imputar als detinguts organització criminal.

 

La unitat de Transport de Mossos investiga aquests casos des de 2013 quan, altres bandes, s'havien establert al voltant de l'AP-7 per fer robatoris d'aquest tipus. La investigació que s'ha donat a conèixer avui es va iniciar a final de l'any passat quan els mossos van tenir coneixement que s'havia produït un furt de 27.000. La Unitat Operativa de Mobilitat de la Divisió de Transport ha comptat amb la col·laboració de l'empresa Abertis autopistes i s'ha allargat durant gairebé sis mesos.

 

El pas important: ordre d'allunyament a tota l'AP-7

Un dels fets que diferencia aquesta investigació d'anteriors fetes també pels Mossos d'Esquadra és que els agents han aconseguit que el jutge ha imposat una ordre d'allunyament de 200 metres de l'autopista a tota l'AP-7. D'aquesta manera, els lladres que s'han detingut ara no podran tornar a entrar en aquesta via i si ho fan, encara que no se'ls enxampi robant, podran ser detinguts i presentats davant del jutge de Granollers, qui ha portat la investigació des de l'inici.

 

Aquesta ordre d'allunyament és més positiva que l'ingrés a presó. Normalment els integrants d'aquestes bandes tornen a sortir al carrer durant la fase d'instrucció i és impossible seguir-los la pista. D'aquesta manera en qualsevol punt de l'AP-7 on siguin localitzats podran ser interceptats.

 

Segons l'intendent Guillot, altres bandes a qui s'ha imposat aquesta mesura han acabat marxant del país i han deixat d'actuar. És la quarta ordre d'allunyament que s'ha aconseguit per allunyar les bandes de la xarxa viària. La primera, dictada fa un any, va ser una eina pionera de la policia catalana i única, fins ara, a tot l'Estat espanyol. La mesura no només afecta els més de 300 quilòmetres de l'autopista en el tram català, també s'ha dictat a tot l'Estat espanyol. Els Mossos d'Esquadra ja ha avisat també a la Guàrdia Civil.

 

Els Mossos han pogut demostrar 47 furts a l'AP-7 en trams catalans, des de la Jonquera a Tarragona.

Els Mossos han pogut demostrar 47 furts a l'AP-7 en trams catalans, des de la Jonquera a Tarragona. | CatalunyaDiari.cat

 

Quinze detinguts a Barcelona i Badalona

Un cop recollides totes les proves contra la banda, els Mossos d'Esquadra van explotar la investigació amb cinc entrades i escorcolls en cases i hostals a Castelldefels i Barcelona. Durant aquestes entrades es va trobar molt del material que la banda havia robat a l'autopista AP-7. També es van fer les detencions de tots els integrants de la banda durant les entrades menys d'un d'ells. Un dels detinguts va ser alertat de l'operatiu policial i es va escapolir per l'autopista sentit València, després d'un llarg seguiment policial que va acabar amb la seva detenció a Vilanova i la Geltrú.

 

Els Mossos van trobar gairebé 15.000 euros i molta moneda estrangera de diferents països, com ara slotys de Polònia, ariarys de Madagascar, bolívars de Bolívia, pesos argentins, lliures esterlines, dòlars americans, dòlars canadencs, levas de Bulgària, leus de Romania i francs suïssos.

 

Els Mossos imputen als detinguts els delictes de furts, contra la seguretat del trànsit, falsificació documental —portaven passaports falsificats per complicar el seguiment policials— i un robatori amb intimidació —en un dels furts les víctimes els van enxampar i els van donar un cop.

Avatar
Sobre l'Autor

ACN

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *