Edició 2021

Imputats 72 agents i comandaments dels Mossos d’Esquadra per l’1 d’octubre

  • agost 11, 2018
  • 3 min read

Guillot, Trapero i Puigdemont, en una fotografia d'arxiu amb l'escamot d'honors del cos de Mossos. | CatalunyaDiari.cat

 

Inactivitat, poca diligència o fins i tot col·laboració amb el Govern de Catalunya per organitzar el referèndum del passat 1 d'octubre són algunes de les acusacions per les quals un total de 72 agents dels Mossos d'Esquadra, de totes les categories i destinacions, estan imputats per diversos delictes penals en multitud de jutjats de Catalunya. Hi ha 143 diligències judicials obertes tot i que fins ara només s'han arribat a imputar 72.

 

Des del major Trapero, el cap del cos el Primer d'Octubre, fins a 37 agents de l'escala bàsica. Passant per comissaris (5), intendents (3), inspectors (2), sotsinspectors (10), sergents (9) i caporals (5). Aquestes dades, que ha avançat Nació Digital, són les que el conseller de l'Interior català, Miquel Buch, ha enviat al grup parlamentari de Ciutadans per respondre una de les qüestions que van preguntar en una comissió de seguiment.

 

Investigacions paral·leles

Les denúncies s'han presentat als jutjats de Barcelona, Lleida, Cerdanyola del Vallès, el Vendrell, la Seu d'Urgell, Tarragona, Gandesa, Santa Coloma de Llobregat o el Prat de Llobregat i la majoria s'han tramitat per particulars que durant la jornada del referèndum es van presentar al jutjat en funcions de guàrdia per denunciar com actuaven els Mossos d'Esquadra. Algunes d'aquestes denúncies van estar motivades pels líders dels partits polítics contraris a la celebració de la consulta separatista.

 

No és una causa única contra els comandaments i agents dels Mossos d'Esquadra, sinó que cada jutjat avançarà de manera paral·lela les seves investigacions en relació amb els fets d'Octubre. Alguns jutjats, com el de Gandesa, ja van demanar a la Guàrdia Civil que intervinguessin les comunicacions entre els caps de l'operatiu de l'1 d'octubre dels Mossos per esbrinar si es van cometre delictes no evitant la celebració del referèndum.

 

Trapero, el major imputat

Entre tots els mossos imputats, el cas més mediàtic és del major Josep Lluís Trapero, el cap del cos durant el referèndum i que l'endemà de la declaració d'independència fallida, quan el govern espanyol va activar l'article 155 de la Constitució, va ser cessat pel ministre de l'Interior. Trapero està imputat per sedició i altres delictes per la seva presumpta «col·laboració» amb el Govern de la Generalitat en l'organització del Primer d'Octubre. La intendent Laplana, el secretari general d'Interior i el director general de la Policia en aquell moment, Cèsar Puig i Pere Soler, com també el conseller Forn, ara a presó, també estan imputats.

 

La majoria de Mossos imputats, de Tarragona

De tots els agents i comandaments que han estat citats i investigats pels diferents jutjats de Catalunya, més de la meitat, segons les dades d'Interior, són de la Regió Policial del Camp de Tarragona: 34 de la comissaria del Vendrell, de l'ABP Baix Penedès; cinc de la comissaria de Tarragona i dos de la comissaria de districte de Salou, que penja de la comissaria de Tarragona. Onze dels imputats són de la Regió Policial Metro Nord —Maresme i els vallesos— i els altres, dos o tres de cada regió i de la Prefectura de la Policia, com el major Trapero.

Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.