Categories: Successos

Producció industrial de marihuana en cases de luxe: La nova actuació dels Mossos

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional han detingut 14 persones relacionades amb un grup dedicat a la producció industrial de marihuana des de cases de luxe del Maresme. L’operació policial es va portar a terme el 13 de març, quan es van fer sis entrades i perquisicions a domicilis del Maresme i es van intervenir 110 kilos de cabdells de marihuana aptes per a la venda i 7.000 plantes en diferents estats de floració. També es van intervenir cinc vehicles, des d’alta gamma a d’altres que es feixen servir per als desplaçaments dels membres de l’organització i per al transport de la droga i materials. Una de les detencions es va fer a l’aeroport del Prat. El grup s’estructurava al voltant d’un clan familiar.

 

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La fase d’explotació va continuar el 14 de març amb dues noves entrades i escorcolls, que van servir als investigadors per recopilar més informació sobre l’estructura criminal. Un dia després, els detinguts van passar a disposició judicial. En un primer moment es van detenir 13 persones i el 25 de març es va fer una altra detenció, a l’aeroport del Prat.

L’organització s’estructurava al voltant d’un clan familiar d’origen iranià, però amb documentació holandesa, tot i que la majoria dels integrants residien a la zona del Maresme des de feia diversos anys. Alguns d’aquests membres s’havien especialitzat en el cultiu interior de marihuana. Els investigadors van detectar a les entrades a les plantacions una alta sofisticació i automatització. A més, alguns dels seus membres tenien experiència prèvia en el cultiu de marihuana. Als líders del grup els consten antecedents a Holanda per tràfic de drogues abans d’assentar-se a l’estat espanyol. Als arrestats se’ls acusa dels delictes de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric.

Tant les plantacions com els habitatges dels caps del grup estaven ubicades en cases unifamiliars a quatre vents en diverses urbanitzacions de luxe del Maresme. Els investigats les llogaven pagant grans quantitats de diners, la qual cosa els feia passar desapercebuts per la policia. A més, triaven cases aïllades de nuclis urbans i no tenien contacte amb altres residents de la zona.

El grup estava liderat per diversos germans i altres familiars directes que conformaven una estructura jeràrquica rígida en la qual mai utilitzaven persones alienes al grup per mantenir la seva discreció. Només en casos puntuals requerien serveis de terceres persones poc qualificades per a tasques de manteniment del cultiu, tractament de la marihuana, envàs i transport de la droga per a la seva posterior venda. Tot era supervisat pels caps del grup criminal. Els investigadors van detectar que aquests jardiners no tenien coneixement global de l’entramat criminal per al qual treballaven.

Altres investigats proveïen a l’organització de material i equips especials per a la producció. Uns altres components controlaven diverses empreses dedicades a la gestió immobiliària per l’obtenció de les cases i lloguer de vehicles, emprats per l’organització. L’activitat criminal mantinguda a les plantacions es va determinar d’acord amb l’exagerat consum elèctric detectat per la companyia elèctrica.

383.469 euros de consum elèctric defraudats

Durant l’operació, 17 tècnics d’Edistribución van comprovar les connexions a la xarxa elèctrica en sis domicilis i locals. A totes les inspeccions fetes es van detectar connexions fraudulentes que van comportar 1,53 Gwh d’energia defraudada, que equival al consum d’una població de 438 habitatges, tenint en compte un consum anual de 3.500 kwh/habitatge3. El cost de l’energia defraudada ascendeix a 383.469 euros.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Enxampat un home després de robar en una casa i llançar un home gran pel balcó a Catalunya

La Guàrdia Urbana de Figueres ha detingut un home que havia entrat a robar en…

31 minuts ago

Viatges en tren per Espanya? Arriben unes ofertes que no et pots perdre!

Renfe llança aquest dilluns 20 de maig una campanya de Superpreus per viatjar al juny…

44 minuts ago

Heu vist la nova icona de WhatsApp? T’expliquem què significa!

WhatsApp, la plataforma de missatgeria, ha introduït un nou indicador destinat a informar els usuaris…

49 minuts ago

Tràgic: Un avi mata els seus dos nets a Espanya

Un tràgic succés ha ocorregut a la localitat de Huétor Tájar, a Granada, on un…

1 hora ago

Males notícies: Cauen les exportacions catalanes

Les exportacions catalanes van caure un 9,3% durant el primer trimestre de l'any en comparació…

2 hores ago

Descobreixen quins són els PINS de seguretat més usats i menys fiables. Tens algun d’ells?

Durant anys, els Números d'Identificació Personal (PIN), coneguts per ser la barrera de seguretat en…

3 hores ago