Enxampades persones estafant amb el mètode del ‘tocomotxo’ a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra van detenir dilluns passat dos homes, de 68 i 26 anys, i una dona de 24 relacionats amb quatre estafes del tipus 'tocomotxo' a l'àrea de Barcelona. La investigació es va iniciar al juny, quan la Unitat d'Investigació dels Mossos de Martorell van tenir coneixement que un grup de persones feia aquest tipus d'estafa, amb un fet del 29 de juny a Esparreguera i un altre el 12 de juliol a Martorell.

 

Els estafadors cercaven a la via pública víctimes potencials, persones d'edat avançada i principalment dones, i les enganyaven fent-les creure que una persona jove s'acaba d'assabentar allà mateix que havia obtingut un premi a la loteria i volia compartir una part del premi.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

La dona que feia de ganxo exigia a la víctima que aportés una quantitat de diners en metàl·lic, que va arribar als 10.000 euros, argumentant que així es podia refiar d'ella. Un altre dels membres de grup es feia passar per ciutadà interessat per l'oferiment i simulava aportar els diners que la dona exigia, fent més creïble l'estafa. Les víctimes de l'engany treien quantitats de diners en metàl·lic dels caixers automàtics propers i fins i tot lliuraven les joies d'or, les que portaven posades o n'anaven a buscar a casa seva.

 

Oferien a la víctima acompanyar-los a cobrar les butlletes premiades

Quan els estafadors disposaven dels diners i les joies, oferien a la víctima acompanyar-los a cobrar les butlletes premiades i durant el trajecte la deixaven fora del vehicle, sense els diners ni les joies, i marxaven. En algunes ocasions, quan les víctimes ja havien pujat al vehicle dels estafadors si es negaven a lliurar-los les joies que portaven posades a sobre, els hi sostreien amb violència.

 

Els investigadors van centrar les seves indagacions en la identificació dels integrants del grup, dos homes i una dona, que participaven en les estafes i van determinar que com a mínim havien protagonitzat quatre, denunciades a Esparreguera, Martorell, Premià de Mar i Barcelona. També els van relacionar amb quatre delictes més de diferent tipologia perpetrats a Madrid, Alcorcón, Mataró i Barcelona. Finalment, el dilluns 18 de juliol la Policia local de Sant Just Desvern va identificar els tres ocupants del vehicle en el qual es movien a la recerca de més víctimes i els va detenir perquè el vehicle constava com a sostret a Madrid, des del juny d'enguany i perquè un d'ells tenia una ordre de detenció pendent emesa per un jutjat de Lleida.

 

A l'interior del vehicle els agents van localitzar i comissar objectes emprats per fer estafes del tipus 'tocomotxo', diners en efectiu, joies, llibretes bancàries a nom de les víctimes i les butlletes de loteria premiades. Els mossos els van detenir. Posteriorment i ja amb el vehicle al dipòsit municipal de vehicles, el Grup de Recerca i Documentació dels Mossos va determinar que les plaques i el número de bastidor del vehicle havien estat manipulats i que corresponien a un altre vehicle també denunciat com a sostret, en aquesta ocasió a Alcorcón.

 

Amb 44 antecedents molts d'aquests per fets similars

Els detinguts, amb 44 antecedents molts d'aquests per fets similars a tot l'estat espanyol, van passar dijous passat a disposició judicial i el jutge en funcions de guàrdia va decretar la llibertat amb càrrecs dels tres arrestats. Se'ls acusa dels delictes d'estafa continuada, robatori amb violència o intimidació, estafes bancàries, robatori o furt d'ús de vehicle i robatori amb força en interior de vehicle. La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.